Vikend obilježile gužve na cestama i pijani vozači

Iza nas je još jedan prijelomni vikend u kojemu se veliki broj stranih i  domaćih turista vraćao s godišnjih odmora. To je posvuda u Hrvatskoj rezultiralo s većim brojem prometnih nesreća, a na području PU bilježimo njih 19, od čega sedam prometnih nesreća je s ozlijeđenim osobama. Dogodile su se na području Gospića (2), Korenice (2), Novalje (2) i Senja (1). U njima su dvije osobe teško i osam osoba lakše ozlijeđeno.

Izdvajamo prometne nesreće s teško ozlijeđenim osobama.

-U subotu u 11.50 sati u Rastovači, Općina Plitvička Jezera,  53-godišnjak iz Zagreba upravljao je motociklom zagrebačke registracijske oznake kada je iz smjera Plitvica u smjeru Slunja  uslijed ne držanja potrebnog razmaka lijevim bočnim koferom udario u zadnji desni dio osobnog automobila zagrebačke registracijske oznake kojim je u istom smjeru upravljao 52-godišnjak iz Zagreba. U prometnoj nesreći teško je ozlijeđen vozač motocikla, dok je 55-godišnja putnica na motociklu lakše ozlijeđena.

-Jučer u 12.20 sati u Ličkom Petrovom Selu, Općina Plitvička Jezera je 28-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine upravljao osobnim automobilom talijanske nacionalne oznake, te uslijed alkoholiziranosti (1.90 g/kg) izgubio nadzor nad automobilom i prešao na prometnu traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera, i prednjim dijelom automobila udario u prednji dio automobila splitske registracijske oznake kojim je iz suprotnog smjera upravljao 53-godišnjak iz Omiša. U prometnoj nesreći teško je ozlijeđena 18-godišnja putnica iz osobnog automobila splitske registracijske oznake, te je ista zadržana na liječenju u Općoj bolnici u Karlovcu. Protiv 28-godišnjeg vozača biti će podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.  Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Novalje (5), Gospića (4), Otočca (2) i Senja (1).

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga. U tom periodu utvrđena su ukupno 84 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 14 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je jučer u Ličkom Petrovom Selu kod 28-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine (1.90 g/kg), koji je pod utjecajem alkohola izazvao prometnu nesreću.

PULS/L. O.