Vikend: Veliki pad temperature i snijeg u gorju!

Nakon produljenog ljeta očekuje nas velika promjena vremena. Već od petka temperature će ponegdje pasti za čak 20-ak stupnjeva, a u Delnicama, Plitvicama, Ogulinu… očekuje se i snijeg! Za ostatak Hrvatske najavljena je obilna kiša.

Promjena vremena počet će već u četvrtak dolaskom naoblake, a prve oborine očekuju se od petka. Snijeg je tako za vikend najavljen u Delnicama, Plitvičkim jezerima, Gračacu i Ogulinu.

Nastavak ispod oglasa

Od petka će u ostalim krajevima Hrvatske početi padati kiša. Ponegdje će u početku biti samo povremeni pljuskovi, a obilnije oborine najavljene su za subotu i nedjelju. U dijelovima Hrvatske u kojima na stranicama Državnog meteorološkog zavoda najavljuju snijeg, temperatura će, u samo dva dana, pasti za 20-ak stupnjeva. U ostatku zemlje za vikend se očekuje pad temperature za oko 15 stupnjeva.

Foto:

Ovakva nagla promjena vremena zasigurno će pogoditi brojne kronične bolesnike i meteoropate, a prestanak vrućina i kraj produljenog ljeta najavljuje početak vremenskih uvjeta uobičajenih za ovo doba godine.

Podsjetimo, oborinama se osobito vesele poljoprivrednici, koji se već mjesecima bore s rekordnim sušama.

Rujan oborio sve rekorde, iznadprosječan i listopad

Ovogodišnji rujan je topliji od do sada rekordnog na Jadranu i u Kninu za jedan Celzijev stupanj, a analize govore i kako je prosječna temperatura u rujnu bila jednaka višegodišnjem prosjeku za srpanj, koji je inače najtopliji mjesec u Dalmaciji.

I listopad će biti iznadprosječno topao, a to dokazuje i činjenica da je u prva dva dana oboren apsolutni maksimalni rekord za listopad u Splitu, pa tako novi rekord iznosi 27,9 stupnjeva. U Dubrovniku novi rekord iznosi 29,2 stupnja, a u Šibeniku 30,3 Celzijeva stupnja.

Dhmz