Škola na daljinu postala je uobičajeni pedagoški resurs, jedini način da se izbjegnu socijalni kontakti i suzbije epidemija COVID-19. Kako ovaj neuobičajeni način odvijanja nastave funkcionira u najvećoj ličkoj osnovnoj školi pojasnio nam je Ivica Radošević, ravnatelj OŠ „dr. Jure Turić“ iz Gospića.

-Nakon prvotnih tehničkih poteškoća sada se škola na daljinu odlično uhodala pa su s njom zadovoljni roditelji, djeca i učitelji. Da bismo definirali eventualne probleme mi smo proveli on-line anketu, moleći sve sudionike u ovakvom nastavnom procesu da nam daju svoje primjedbe i sugestije. Anketa se sastojala od 20 pitanja, a njezin je ishod iznenađujuće dobar, s ocjenom 4,30! Zanimljivo je i to što su roditelji i djeca kao prioritete koji mogu povećati kvalitetu nastave istaknuli povratak učenika u školske klupe. Svi su se dobro uklopili u proces škole na daljinu, ali svima očito nedostaje dječji žamor na hodnicima i u učionicama, dakle taj socijalni detalj koji je prekinut zbog epidemije koronavirusa. Među pohvalama koje su istaknute u anketi posebno mjesto zauzimaju pohvale svim učiteljima koji su u ovim novim okolnostima pokazali veliki trud, razumijevanje i želju da učenici na ovaj način ne budu zakinuti, kaže ravnatelj Ivica Radošević.

Da nam epidemija diktira organiziranje mnogih detalja pokazala je i virtualna sjednica Učiteljskog vijeća ove škole održana prije dva dana. Djeca su se očito dobro snašla u školi na daljinu, ali svih 740 učenika jedva čekaju da bi opet sjeli u školske klupe.

M.S.