VIS “Trinitas” iz Otočca na Papa festu

Četrnaest godina nakon što je, danas blaženi, papa Ivan Pavao II. s raspjevanom hrvatskom mladeži 4. listopada 1998. godine na Gospinu otoku u Solinu na hrvatskom jeziku pjevao “Zdravo Djevo”, u sportskoj dvorani na Bilankuši u Solinu u nedjelju 7. listopada održan je 14. Papa fest. Festival, koji nema natjecateljski karakter, i ove je godine počeo pjesmom posvećenom blaženome Papi “Gledam Te, bijeli Oče” koju su izveli članovi nekoliko sastava.

Nastavak ispod oglasa

Potom je sve nazočne, među kojima i generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivana Ćubelića, splitsko-dalmatinskog župana Antu Sanadera, predsjednika Gradskog vijeća dr. Kaja Bućana, pozdravio gradonačelnik Solina Blaženko Boban, prisjetivši se, u svom obraćanju, blagopokojnoga nadbiskupa Ante Jurića koji je jedan od najzaslužnijih što je Ivan Pavao II. posjetio prasvetište Gospe od Otoka gdje se na Gospinom otoku susreo s mladima. “Na tom susretu je papa Ivan Pavao II. uputio mladima svoju očinsku riječ. U trajnoj zahvalnosti za taj nezaboravni susret, dragi mladi, i dalje gajite ljubav prema Bogu, Crkvi i Domovini”, poručio je gradonačelnik Boban. Ovogodišnji Papa fest u ime njegovoga glavnog pokrovitelja Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu otvorio je mons. Ćubelić. Nazočnima je poručio da u Godini vjere u svojim promišljanjima i svjedočenju vjere pred oči treba staviti i susret s papom Ivanom Pavlom II. kako bi po geslu tadašnjega papinog posjeta “Bit ćete mi svjedoci” bili svjedoci Božje ljubavi na proputovanju ovim svijetom.

Zatim su s jednom autorskom pjesmom nastupili vokalno instrumentalni sastavi i solisti: Trinitas – Otočac, Prijatelji Sv. Ante – Uzarići (Široki Brijeg), Anđeli – Kaštel Novi (Rudine), Matea Spajić – Slavonski Brod, iz Splita: Krstitelj, Sperantes, Izidor i klapa Serpentina, zatim Frama Kočerin – Kočerin (BiH), Papa band – Solin i Anđela – Darmstadt (Njemačka). Kao gost festivala nastupio je pjevač Ivo Amulić. Riječ zahvale na kraju programa svim sudionicima uputio je organizator i idejni začetnik Papa festa župnik Gospe od Otoka don Vinko Sanader, istaknuvši kako „ne sumnja da nas s prozora Neba veliki Ivan Pavao gleda i blagoslivlje kao što je to učinio u Solinu prije 14 godina, i bezbroj puta u Rimu kad god su Hrvati hodočastili u Vječni grad”. Nakon podjele zahvalnica svim sudionicima, Papa fest je zaključen zajedničkom izvedbom festivalske himne “Hrvatska mladež”. Voditeljice programa bile su Maja Matas i Nevena Domazet.

Dan prije Papa festa, u crkvi Gospe od Otoka služena je misa u čast blaženome Ivanu Pavlu II. kao zahvalnost za posjet Solinu, i sve što je učinio za Hrvatsku. Misu je predvodio don Jure Bjeliš, a pjevao je Papa band. Pokrovitelji festivala su Nadbiskupski ordinarijat u Splitu i Poglavarstvo Grada Solina, supokrovitelji: županija Splitsko-dalmatinska i Cemex Hrvatska, a organizator župni ured Gospe od Otoka u Solinu, objavila je tu lijepu vijest Informativna katolička agencija (IKA).

Otočki VIS “Trinitas”, pod vodstvom don Anđelka Kaćunka, dostojno je prezentirao svoju župu, grad i Gacku dolinu, a izvedbom pjesme ANĐELU ČUVARU na Papa festu u Solinu nastupio je u sljedećem sastavu: Anamarija Jurković, Mirela Marija Božičević, Elizabeta Božičević, Mira Sertić, Maja Perković, Vera Bralić, Marinko Jurković i don Anđelko, a “pojačali” su ih gosti iz Gospića i Zagreba: Nikola Miškulin i Nikola Perišić ter Josipa, Jelena i Renata Krajina.

Stihove pjesme “Anđelu čuvaru”, koju je napisala je Mira Preisler (a malu prilagodbu učinio don Anđelko), uglazbila je časna sestra Cecilija Pleša, rodom iz Ramljana u Gackoj dolini. Obradbu je napravio maestro prof. Josip Magdić, a aranžman Zdenko Hršak Zdenna, u čijem je studiju u Otočcu pjesma i snimljena.

VIS “Trinitas” okupio se prošle godine koncem rujna, a svoj prvi javni “nastup” imao je na nedjeljnoj večernjoj misi u Otočcu 16. listopada pa je taj nadnevak uzeo za svoj “rođendan”. “Prvu svjećicu” VIS će proslaviti, također na “svojoj” svetoj misi, u nedjelju navečer 21. listopada animiranjem misnoga slavlja, a poslije mise će biti “mali koncertić”.

TRINITAS se iskreno zahvaljuje darovateljima, koji su svojim prilozima omogućili ostvarenje ideje o snimanju pjesme i putovanje na festival u Solin. Njihov glavni sponzor bio je Grad OTOČAC, a njemu su se, maker skromnim prilogom, pridružile mnoge tvrtke i ustanove, ali i vjernici koji dolaze na večernju misu, a to su: MOST d.o.o. – Otočac, Hotel PARK EXCLUSIVE – Otočac, TV Loki – Otočac, Zdravko Majetić (autobus) – Otočac, Ured ovlaštenog inženjera geodezije (Pavelić – Orešković) – Otočac, Pekarna DOMINIK – Otočac, Hotel KRASNO – Krasno Polje, Disco club PULS – Otočac, Caffe bar EXTREME – Otočac, Lucija Orešković – Otočac, Voćarna ANA-MARIJA – Otočac, Caffe bar ENIGMA (Obrt Vrzić) – Otočac, Frizerski salon DEA – Otočac, Butik MANGO (Obrt M&L) – Otočac, Caffe bar PARADISO – Otočac, Restoran LIKA-ĆAMAR – Otočac, Gacko pučko otvoreno učilište – Otočac, Nakladnik TREĆI DAN – Hrv. Leskovac (Zagreb) i Optika SV. LUCIJA – Otočac.

VIS “Trinitas” posebno se zahvaljuje svojim medijskim pokroviteljima – to su TV Loki i Hrvatski radio Otočac – kao i pojedincima koji su dio sebe ugradili u pjesmu i nastup na Papa festu a to su: časna Cecilija Pleša, mo. prof. Josip Magdić, Zdenko Hršak Zdenna, Renata Krajina, Nikola Miškulin, Nikola Perišić, Ljiljana Atalić, Valentina Grahovac, Ana Marija Grahovac i Marija Dasović, ali i mnogi drugi koji na različite načine podupiru slavljenje Boga suvremenim glazbenim izričajem.

 L.O./A.K.