Maja Brozičević i Ante Podnar

 GOSPIĆ- Policijska uprava ličko-senjska priredila je redovnu tiskovnu konferenciju, s osvrtom na stanje sigurnosti u prvom tromjesečju ove godine. Načelnik PU Ante  Podnar ustvrdio je kako je prvo tromjesečje bilo u znaku povećanja  broja krađa

-O stanju kriminaliteta istaknuo bih da je u I. tromjesečju ove godine zabilježen rast ukupno evidentiranih kaznenih djela na području policijske uprave i to za 40 kaznenih djela i da su s obzirom na strukturu kaznenih djela najzastupljenija kaznena djela imovinskog karaktera. Isto tako u I. tromjesečju ove godine zabilježen je broj prekršaja gotovo na razini prošle godine, budući je zabilježeno povećanje utvrđenih prekršaja za tri prekršaja. Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja najzastupljeniji su prekršaji protiv javnog reda i mira koji su počinjeni svađom, vikom i tučom. Za stanje sigurnosti u prometu, istaknuo bih da je u prva tri mjeseca evidentirano 13 prometnih nesreća manje u odnosu na isto razdoblje 2013. godine, što je svakako i rezultat ciljanog i usmjerenog djelovanja nadležnih operativnih službi prema smanjivanju uzroka prometnih nesreća, istaknuo je načelnik Podnar dodavši kako se kao uzrok prometnih  nesreća u najviše slučajeva pojavljuje nepropisna i neprilagođena brzina. Ukupno stanje sigurnosti ocjenjeno je vrlo dobrim, pri čemu će Policija i dalje nastojati edukacijama i pojavljivanju u medijima više djelovati u smislu  prevencije.

Na tome je tragu i nastavak suradnje sa Hrvatskim autoklubom Grada Zagreba i Autoklubom Senj i Otočac. Provest će se preventivna akcija u prometu s ciljem naglašavanja važnosti i obveze korištenja sigurnosnih pojaseva u vozilu, posljedica nepropisnog prijevoza djece u vozilima, te upoznavanja građana sa opasnostima i posljedicama upravljanja vozilom nepropisnom i neprilagođenom brzinom. U sklopu ove akcije građani će imati mogućnost isprobati „simulator prevrtanja“, posebno prilagođeno vozilo koje se okreće za 360 stupnjeva i tako dobiti predodžbu kako izgleda okretanje vozila uslijed prometne nesreće, odnosno okretanja vozila na krov ili bok. Preventivne akcije održat će se:

–         23. travnja 2014. godine u vremenu od 10 do 13 sati na Pavlinskom trgu u Senju,

–         24. travnja 2014. godine u vremenu od 9 do 12 sati u ulici Kralja Zvonimira 37 u Otočcu,

–         25. travnja 2014. godine u vremenu od 9 do 12 sati na Trgu Stjepana Radića u Gospiću.

M. S./M. B.