Više od dva sata čekali polijetanje helikoptera kako bi spasili unesrećenu planinarku!

Ishod svake akcije spašavanja ovisi o dragocijenim minutama. To se najbolje ilustriralo protekloga vikenda u još jednoj akciji HGSS-a Stanice Gospić. U subotu u 15.40 sati zaprimljen je poziv u pomoć preko ŽC 112. Upućen je od planinara PD Dalekovod iz Zagreba, nakon što se dogodila nesreća kada je jedna članica grupe pala sa stijene  4 m visine i zadobila ozljede glave te krvarenje iz nosa. Nesreća se dogodila nedaleko Velikog Alana na sjevernom Velebitu. Dojavitelj je opisao stanje unesrećene kao vrlo ozbiljno, a unesrećena se žalila da ne vidi na lijevo oko i da ima jake bolove u vratu.

Odmah po dojavi pokreće se akcija spašavanja, ali s obzirom na hitnost i udaljenost 60-ak km od Gospića te dodatnih 40-ak minuta hoda do unesrećene, istovremeno se upućuje i poziv za helikopter. U akciju spašavanja  zemaljskim putem krenulo je 14 spašavatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 17.20 sati ekipe HGSS-a dolaze do unesrećene koja više nije bila kontaktibilna te u vrlo lošem stanju. Nakon zbrinjavanja  premještaju je na obližnju livadu kako bi se helikopter mogao spustiti i dalje transportirati do bolnice. Helikopter sa timom letača spašavatelja dolazi na lokaciju u 19 sati, preuzeli su unesrećenu i nastavili transport prema zračnoj luci Zemunik gdje je predana timu Hitne medicinske pomoći te zbrinuta u Općoj bolnici Zadar.

Bila je ovo još jedna vrlo zahtjevna akcija spašavanja u kojoj je sudjelovalo ukupno 20 spašavatelja, osim iz Stanice Gospić sudjelovali su i spašavatelji iz Stanice Novska, Split i Rijeka.

Evo kako tijeko akcije tumače ljudi iz HGSS-a-Stenice Gospić:

-Ono što u ovoj akciji ali i u nekim koje su se odvijale proteklih godina ne možemo ocijenit zadovoljavajućim je dostupnost helikoptera. Ovog puta od poziva do polijetanja trebalo je nešto više od dva sata. Nadamo se da to „izgubljeno“ vrijeme ovaj put neće uzrokovati i veće posljedice za unesrećenu  od već nastalih, ali možda već sutra nekom drugom „čekanje“ bude predugo.

HGSS/L. O.