Foto: Ilustracija

Ukoliko ste sinoć pratili informativne emisije TV-kuća s nacionalnim predznakom lako se stječe pogrešan dojam o požarnoj situaciji u RH. Nitko nije niti spomenuo Ličko-senjsku županiju i požare na Velebitu, točnije unutar NP Sjeverni Velebit. Vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović neprestano je na terenu s vatrogascima, a gašenje požara onemogućuje jaka bura.

-Do sinoć smo na terenu bili sa 35 vatrogasaca, a jutros nastavljamo sa 30 članova DVD-a Senj, Sinac, Otočac i Perušić. Za sada procjenjujemo da je izgorjelo oko 120 hektara, ali će ta bilanca biti svakako još crnja. Sinoć smo dobili podatak po kojemu se požar u okolici Zadra proširio i na Tulove grede, na južnom dijelu Ličko-senjske županije. Osim vrlo teško pristupačnog terena, problem vatrogascima su i mnoga minska polja. Dio požarišta na Velebitu stavili smo pod kontrolu i vjerujem da ćemo danas sasvim pobijediti vatrenu stihiju, rekao nam je H. Ostović.

Zbog novo nastale situacije Uprava NP Sjeverni Velebit obavijestila je posjetitelje da zbog opasnosti od požara ne kreću na izlete Premužićevom stazom od Alana do Baških Oštarija. Požari su se proširili na južnoj granici parka, na predjelima Grabarje, Visibaba, Starčevića Podi i Gornja Branjevina.

M.S.