Više sredstava za gospodarstvo

Alen Levarić i
Alen Levarić i
Alen Levarić i Ana Rukavina-Stilinović

     GOSPIĆ- Nakon što je u društvu župana Milana Kolića obišao nekoliko gospodarskih subjekata u Ličko-senjskoj županiji, zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić susreo se danas s novinarima.U županijskoj vićenici su ga dočekali pročelnica Odjela za gospodarstvo Ana Rukavina-Stilinović i v. d. ravnatelja Ličke razvojne agencije (LIRA) Drago Vlainić. Govoreći o gospodarskim subjektima koji su dobili sredstva iz Operativnog programa regionalnih potpora za ulaganja u opremu za 2014. godinu Leverić je ustvrdio kako je lani na području županije samo jedna tvrtka dobila potporu u iznosu 750 tisuća kuna.
-Dragom mi je što je ove godine Ministarstvo gospodarstva Ličko-senjskoj županiji, odnosno tvrtkama sa ovih prostora dalo 3.5 milijuna kuna
Riječ je o Tvornici tekstila “Neda” Senj, Tvornici duhana “Duhanka” iz Udbine i Drvno-prerađivačkom pogonu “Pergament iz Bijelopolja kod Korenice. Ono što smo jučer mogli vidjeti i čuti tijekom obilaska jest da sve tvrtke imaju veliki izvoz, a jedna gotovo 100 postotni izvoz. Uspjelo se zadržati radna mjesta i otvoriti nova. Ova županija ima uvjete za povećanje financijskog prostora što se tiče dobivanja potpora. Važno je odavde poručiti da se sve dobivene potpore trebaju pravdati. Ukoliko se to ne dogodi država će takvim poduzetnicima “sjesti” na račun i onda dodatno otežati njihovo poslovanje. Ministarstvo gospodarstva je prepoznalo ovu županiju kao proctor s najvećim prosperitetom za privlačenje sredstava i ulaganja. Zato ćemo uskoro organizirati još jednu edukativnu radionicu kako bismo poduzetnicima olakšali pripremu programa i stjecanje novca iz različitih fondova i programa potpora. Odobrili smo preko milijun kuna jamstvenog fonda putem LIRE, iako za sada nema zainteresiranih poslovnih banaka. Ne postoji niti jedan razlog da u ovoj županiji niti jedna banka nije zainteresirana za ovakav vid suradnje. Potpore našim gospodarstvenicima se povećavaju i nije točno da ne dajemo financijskog protora za daljni razvoj gospodarstva u RH. Tako je ove godine za tu namjenu osigurano 132 milijuna kuna, dok je jamstveni fond sa lanjskih 18 milijuna, ove godine povećan na 40 milijuna kuna, rekao je Alen Levarić dodavši kako će se oba fonda dodatno povećavati i svakako popspješiti razvoj hrvatskog gospodarstva.

M. S.

Nastavak ispod oglasa