Proteklog vikenda u mjestu Gornja Stubica održani su 22. Susreti za Rudija. Radi se o manifestaciji koja se održava u sjećanje na heroja, viteza Eskadrile borbenih aviona, pilota Rudolfa Perešina. Bio je primjer čovjeka koji je volio svoju Domovinu više od ičega pa je za nju bio spreman učiniti sve. Kada su krenula ratna zbivanja, tada kao pilot RV i PVO Jugoslavije odlučio je napustiti JNA. Učinio je to na veličanstven način, poletjevši sa Željave na zadatak izviđanja, promatranja povlačenja JNA iz Slovenije, te se u ključnom trenutku bez osvrtanja zaputio u Austriju. Sletio je u Klagenfurt te je, uz snimke aviona  s kojim je sletio, cijeli svijet čuo njegove legendarne riječi: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!”.

Po povratku iz Austrije stavio se na raspolaganje Oružanim snagama Republike Hrvatske. Nakon preleta  Borovića, Ivandića i Selaka, koji su uspjeli sletjeti u Hrvatsku, Rudi sa svojim kolegama udara temelje prve lovačke eskadrile u Republici Hrvatskoj. Njegova lovačka eskadrila obavljala je uspješno razne zadaće, no upravo sa zadaće koja se dogodila drugog dana VRO Bljesak, Rudi biva pogođen od strane neprijateljske protuzračne obrane. Uspio se katapultirati i napustiti avion, ali je završio na neprijateljskom teritoriju. Kako i kada je točno preminuo još uvijek se ne zna, ali je svoj zadnji dah izdahnuo za svoju državu, svoj narod i svoju obitelj.

Njemu u čast održani su Susreti, sa programom koji je trajao cijeli vikend. Zadnjeg dana, u nedjelju 12.5. održan je aeromiting kojeg smo i mi posjetili, iako zbog lošeg vremena nisu nastupile sve letjelice, i dalje je održan već tradicionalno dobar aeromiting.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sudjelovalo je ovog puta samo sa MiG-21bisD i svježe remontiranim Mi-171Sh. Akro grupa Krila Oluje i novi helikopter OH-58D nisu mogli doći iz Zadra zbog lošeg vremena. No, da dojam ne ostane manji od očekivanog tu su bili razni privatni zrakoplovi, ultra lake letjelice, zrakoplov fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, jedrilica Falke, akrobatski dvokrilac, dva helikoptera Ministarstva unutarnjih poslova, Pilatus PC-9 Slovenske vojske i moćna zvijer sa sjevera, švedski Jas-39 Gripen iz redova Mađarskog ratnog zrakoplovstva.

Ono što je obilježilo ove 22. Susrete je predstavljanje napokon vraćenog MiG-21R iz Austrije s kojim je Rudi napustio JNA. Taj zrakoplov je velikim trudom tima Ministarstva obrane i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva vraćen u zemlju kojoj i pripada. Biti će izložen ispred MORH-a do kraja mjeseca baš kao i Rudijeva pilotska oprema koju je nosio na dan povijesnog preleta. Usprkos užasnim meteo uvjetima, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je uz ostale sudionike letjelo za svog viteza Rudija, njemu u čast. Ono što posebno veseli je uključenost ranije spomenutih vitezova Danijela Borovića, Ivice Ivandića i Ivana Selaka u ovu manifestaciju. Oni sa Rudijem čine legendarnu četvorku koja je avionima JRV-a preletjela na hrvatsku stranu. Na kraju vjerujemo i imali smo osjećaj za vrijeme aeromitinga kako se on gore smije sa ostalim Vitezovima koji su poginuli i zamijenili nadzvučna krila onim anđeoskim.

M. O.