Zadnji broj tiskanog Vjesnika
Zadnji broj tiskanog Vjesnika

I pored apela brojnih osoba iz kulturnog i javnog života nova Vlada RH nije htjela spasiti Vjesnik tako da ovaj dnevni list od danas više ne izlazi u tiskanom izdanju. Posebno ružno u cijeloj priči je to što je Vlada RH ostavila novinare četiri mjeseca raditi bez plaće u lažnom uvjerenju kako će se naći rješenje za njihov list s tradicijom izlaženja od 72 godine. No, reklo bi se, ništa novoga, bilo što je u hrvatskom vlasništvu vladajuće nije zanimalo ni 2000., a ne zanima ih ni danas.

Može se postaviti pitanje i tko je sljedeći na listi za odstrel i vjerojatno ne treba biti posebno pronicljiv za pogoditi da će to u medijskom prostoru biti Hrvatska informativna novinska agencija (Hina). Uostalom, to su predstavnici vladajuće koalicije već otvoreno i najavili kroz izjave članova saborskoga Odboru za informiranje, informatizaciju i medije.

Krađa vijesti Hine sustavno se dozvoljavala sve ove godine, a u međuvremenu su najjače novinske kuće u većinskom stranom vlasništvu već razvile i alternativne načine skupljanja vijesti, koje uostalom novinama koje izdaju sve manje zaista i trebaju. Dakle, objektivno Hina ima problema kao i mnoge druge nacionalne agencije. Međutim, samo se u Hrvatskoj vladajući tako lako mogu oprostiti od vlastite nacionalne izvještajne agencije. U suprotnom bi trebali riješiti i poneki problem, što naravno nesposobni kakvi jesu, osim za davanje obećanja, nisu u stanju napraviti.

Ni Lika nije imuna na svakodnevnu krađu informacija koju nekolicina lokalnih portala provodi u nedostatku vlastitih sadržaja. Neki od njih se ne stide prepisati cijele novinske članke Novog lista ili svoj sadržaj puniti vijestima objavljenim na našem portalu.

Tako ovih dana iz pera «čuvenog» ličkog novinara koji javnost «uveseljava» polupismenim uradcima možemo čitati o bankrotu koji je zadesio Otočac, «nevoljama» u NP Plitvička jezera i akcijskoj ponudi u jednom lokalnom restoranu. Dakako,  on je i dalje «najveći» novinar na svijetu.

Prema odluci Agencije za elektroničke medije s ličkih prostora samo dva portala zadovoljavaju sve zakonske propise (“Ličke novine” i “Lika Online”) dok drugi «lovci u mutnom» riskiraju zakonom propisane kazne i do sto tisuća kuna za nelegalne publikacije. Red je na nadležnim institucijama…

LO/H.Jurković