Združeno djelovanje svih službi za žurna djelovanja okupljenih oko Stožera Civilne zaštite Ličko-senjske županije, po tko zna koji puta pokazalo se učinkovitim tijekom vježbe održane u Udbini. Općina Udbina i Osnovna škola „Kralj Tomislav“ bili su danas mjesto održavanja pokazne vježbe Civilne zaštite koju je uz brojne subjekte kreirao i proveo Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije. U vježbu su bile uključene brojne službe čiji je angažman segment ukupnog djelovanja Civilne zaštite u stvarnim situacijama. Scenarij vježbe „Udbina 2017.“ Bio je vezan uz požar u OŠ „Kralj Tomislav“. Na prvi znak uzbune djeca su u pratnji učiteljica i učitelja napustili zgradu, a zatim su počeli pristizati vatrogasci, vozila i ekipe Zavoda za hitnu medicinu, policija, HGSS-stanica Gospić, ekipe Crvenog križa Plitvička Jezera i Otočac. Vježbu je, između ostalih, osmislio Područni ured zaštite i spašavanja Gospić čiji nam je pročelnik Joso Živković istaknuo je neke najvažnije elemente.
-Vježba je organizirana povodom 1. ožujka, Međunarodnog dana Civilne zaštite. Ličko-senjska županija je u suradnji s Općinom Udbina i operativnim snagama Civilne zaštite na ovaj je način organizirala obilježavanje Dana Civilne zaštite u Ličko-senjskoj županiji. Zajednički nam je cilj svake godine promijeniti mjesto održavanja ovakvih vježbi i ovo je po prvi puta da smo tu veliku vježbu organizirali u Udbini. Cilj nam je svake godine sustav djelovanja Civilne zaštite prezentirati u drugom mjestu. Tako je već dogovoreno da ćemo vježbu 2018. organizirati u Donjem Lapcu. S nama je na svim vježbama redovno i župan Milan Kolić, rekao je pročelnik PUZS Joso Živković.
Nakon ove uspješno provedene vježbe Civilne zaštite župan Milan Kolić nije krio zadovoljstvo koordiniranim djelovanjem svih službi za žurna djelovanja.
-Međunarodni dan Civilne zaštite bio je povod što smo danas u Udbini upriličili još jednu uspjelu pokaznu vježbu. Sudjelovale su sve službe koje djeluju u stvarnim situacijama kada su ugroženi ljudski životi i imovina. Svakako je za pohvaliti spremnost i znanja svih iz Osnovne škole Kralja Tomislava, od ravnatelja, preko svih zaposlenika, pa do djece, a svakako i njihovih roditelja. Vježba se može ocijeniti jednom vrlo visokom ocjenom jer su sve službe pokazale kako u kritičnim trenutcima mogu pravodobno i profesionalno djelovati na zaštiti ljudi i materijalnih dobara, rekao nam je župan Milan Kolić. Nakon održane vježbe svi su sudionici na središnjem trgu u Udbini organizirali smotru materijalno-tehničkih sredstava s kojima se svakodnevno koriste u radu. Promidžbeni materijal izložila je PUZS Gospić, a opremu i mnoga pomagala Policijska postaja Korenica, DVD Udbina, JVP Plitvička jezera, OD Crvenog križa Plitvička jezera, GD Crvenog križa Otočac, ZZHM Ličko senjske županije i HGSS-Stanica Gospić. U pokaznim vježbama reanimacije unesrećenog na lutki pod radnim imenom „Sam“ sudjelovao je i župan Milan Kolić. Današnju vježbu su pratili i zamjenik župana Nikola Lalić, načelnik Općine Udbina Ivan Pešut, njegov zamjenik Milan Uzelac, načelnik Općine Plitvička Jezera Boris Luketić, Županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović i drugi.

H. J.