Često se događa da se vježbe HGSS-a Starnice Gospić HGSS Stanica Gospić pretvore u prave akcije spašavanja. Protekloga vikenda u poslijepodnevnim satima dogodila se  akcija spašavanja na Baškim Oštarijama, točnije ispod vrha Kize. Radilo se o nezgodi u kojoj je 47. godišnja planinarka prilikom uspona na vrh Kizu nezgodno stala te pri tom uganula gležanj i nije mogla nastaviti dalje hodati. Pročelnik Stanice Gospić Josip Brozičević prepričao nam je tijek ove akcije.

-Ukupno 11 spašavatelja je odmah po dojavi krenulo na intervenciju. Znajući lokaciju gdje se nezgoda dogodila vrlo brzo su stigli do unesrećene, zbrinnuli joj ozljedu te transportnim sredstvom UT 2000 spustili unesrećenu u podnožje do vozila. Bitno je napomenuti da opreza nikad dosta pa tako i  najmanji krivi pokret može nas onesposobiti u daljnjem kretanju i izazvati veće ili manje probleme. Na sreću u ovoj situaciji unesrećena Zagrepčanka je prošla samo sa lakšom povredom što često puta i ne bude tako, rekao nam je pročelnik Brozičević.

Subota je za gospićke spašavatelje  inače bila određena za vježbu spašavanja iz speleoloških objekata, ovog puta odabrana  lokacija je Markov ponor u Kosinju. Spašavatelji su ušli u ponor na dubinu od -50 m i oko 100 m u dužinu te došli do vodenog sifona od kada dalje se nije moglo. Ovom vježbom ponovljene su tehnike kretanja i tehnike spašavanja u speleološkim objektima.

Uz navedene aktivnosti protekli vikend završen je i sedmodnevni tečaj tehnika spašavanja u ljetnim uvjetima koji je održan u kanjonu Velike Paklenice, koji je uspješno završio jedan član Stanice. Uz ovaj tečaj u tri vikenda održava se i tečaj tehnika spašavanja u speleološkim objektima koji uspješno pohađa jedna članica Stanice Gospić.

L.O.