Vježba „VELEBIT 2013“ na Baškim Oštarijama

Državna uprava za zaštitu i spašavanje organizira terensku vježbu zaštite i spašavanja „VELEBIT 2013“, koja će se održati u subotu, 05. listopada 2013. u jutarnjim satima u Baškim Oštarijama.

Tema vježbe je pad zrakoplova odnosno potraga za zrakoplovom i unesrećenim osobama. Scenarij vježbe predviđa moguće prisilno slijetanje zrakoplova. Zrakoplov s četiri putnika i dva člana posade je poletio iz Zračne luke Zagreb u jutarnjim satima za Zračnu luku Zadar. U zadnjoj radio poruci pilot javlja da se nalazi u području turbulencija. Nakon toga kontrola leta gubi radio vezu sa zrakoplovom, a u području Srednjeg/Južnog Velebita se gubi i radarski kontakt sa zrakoplovom. Temeljem važećih procedura i propisanih postupa nja Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o. sve dostupne i relevantne podatke prosljeđuje u Državni centar zaštite i spašavanja DUZS-a, koji pokreće postupak formiranja Spasilačkog koordinacijskog centra i pokretanja spasilačke akcije.

Nastavak ispod oglasa

U organizaciji, pripremi i izvođenju vježbe će sudjelovati DUZS, MORH, MUP, HGSS, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Agencija za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova, Vatrogasna zajednica Ličko – senjske županije, Društvo Crvenog križa Ličko – senjske županije, Zavod za hitnu medicinu Ličko – senjske županije, Javna ustanova Park prirode Velebit te Stožer zaštite i spašavanja Općine Karlobag (oko 200-tinjak sudionika).

L.O./DUZS