Civilna zaštita u Republici Hrvatskoj bilježi svoju povijest od kasnih dvadesetih godina 20. stoljeća.  Prema povijesnim zapisima, preteča civilne zaštite u Hrvatskoj rođena je idejom o potrebi zaštite stanovništva nakon potresa, koji je 1884. godine pogodio Zagreb, dok su se počeci organiziranog sustava civilne zaštite počeli razvijati od kasnih dvadesetih  godina dvadesetog stoljeća.

Vježbom evakuacije u Osnovnoj školi  dr. Franje Tuđmana – Lički Osik obilježen je Dan civilne zaštite na području djelovanja Službe za civilnu zaštitu Gospić. Vježba je održana 01. ožujka 2021. godine sa temom – evakuacije učenika i zaposlenika iz prostora Škole u slučaju potresa (bez sudjelovanja operativnih snaga s područja Grada Gospića).

Cilj vježbe bila je praktična provjera Plana evakuacije i spašavanja u slučaju izvanrednog događaja u osnovnoj školi te osposobljavanje učenika i djelatnika škole za postupanje u izvanrednim situacijama te valjanosti predviđenih pravaca evakuacije. 

Za vrijeme vježbe djelatnici i učenici pridržavali  su se propisanih epidemioloških mjera, a posebno držanje distance i nemiješanja skupina tj. učenika između razrednih odjeljenja.

Ovim putem svim pripadnicima operativnih snaga čestitamo Dan civilne zaštite.

L.O./CZ