Vlč. Štefančić kao glasnik nade i novih vremena

Pastoralni centar na Baškim Oštarijama bio je tijekom srpnja  domaćin još jedne ljetne škole Romske odgojne zajednice (ROZ). Predvodio ju je povjerenik za pastoral Roma u Gospićko-senjskoj biskupiji, perušićki župnik vlč. Josip Štefančić. Odlukom biskupa gospićko-senjskog mons. Zdenka Križića ovaj će vrijedni svećenik i  humanitarac  do konca kolovoza preuzeti dvije župe na ogulinskom području. Hoće li se nešto promijeniti u Gospiću i okolici po pitanju odnosa Crkve prema Romima? Predsjednik Udruge Roma Gospića Josip Brajković žali zbog ove odluke jer ističe kako je vlč. Štefančić puno učinio za ovdašnju  romsku populaciju.

-Taj je svećenik neumoran i iznad svega dobar čovjek. On je za Rome učinio puno toga dobroga, vratio ljudima ponos i samopouzdanje, učio nas da su svi ljudi jednaki, pomagao je sirotinji, a posebno se isticao u radu s djecom. Jako nam je žao što odlazi iz Perušića. Ogulin nije daleko, ali…, govori nam Josip Brajković. Vlč. Štefančić nema nedoumica u svezi premještaja u Ogulin.

Nastavak ispod oglasa

-Ja ću i dalje biti povjerenik za rad s romskom populacijom Gospićko-senjske biskupije. Čeka nas još puno posla, ali lako je raditi kada ti ruku pomoći pruže mnogi dobri ljudi. Zalagao sam se i nastavit ću s radom u smislu da  Romi  znaju da su jednaki, da su posvuda dobro došli. Sve više romske djece završavaju škole, fakultetski su obrazovani. Ni po čemu se ne razlikuju od drugih. Rom znači čovjek, a to je bit svega. Zbog čega onda nekome okrenuti leđa jer je po bilo čemu drukčiji od nas? Pa svi smo mi djeca Božja. Želimo Rome asimilirati u društvo, želimo rušiti predrasude. Ujedno ih učimo da budu ponosni na svoje korijene, učimo ih  o značenju njihove kulture, vjere i vrijednostima koje u današnjem vremenu imaju različite etničke skupine. Romi u sastavni dio današnjeg društva i to nitko ne može zanijekati, govori nam vlč. Josip Štefančić kojega smo kao medij često pratili i tijekom brojnih humanitarnih akcija. Dijelio je svojim župljanima samo dobro. Ono duhovno, kao i materijalno. Stoga se nije moglo dogoditi da neka romska obitelj nije dobila humanitarnu  i drugu pomoć koju je vlč. Štefančić uvijek nesebično dijelio. Pred Bogom smo svi jednaki, a vlč. Štefančić je to uvijek dokazivao u djelima. Neka tako i ostane.

M.S.