Voda u Kosinju opet nadire

Na blagdan Uskrsa  brige nisu mimoišle članove Stožera civilne zaštite Općine Perušić. Umjesto blagovanja opet se hvataju u koštac s problemima porasta vodostaja rijeke Like i novim poplavama. Predsjednik Stožera Mihael Kurteš pojasnio nam je situaciju nakon što je sinoć ponovno obišao teren.

-Naglo zatopljenje, obilne kiše i topljenje snijega na Velebitu uzrokovale su veći priliv vode. Vodostaj rijeke Like raste dinamikom od oko 6-7 cm na sat. Most u Kosinju je već preplavljen sa nekih 10-ak cm vode, tako da ćemo ovih dana opet imati siruaciju identičnu onoj od prije tjedan dana. Sve je spremno za pomoć mještanima kojima je najteže jer će se vjerojatno prekinuti opskrba el. strujom. Spremni su agregati, čamci, GSS, Crveni križ, ekipe Hitne medicinske pomoći, vatrogasci, PUZS Gospić, policija… Jedva smo odahnuli nakon zadnjeg vodenog vala, a sada se opet događa isto, rekao nam je Miheal Kurteš.

Nastavak ispod oglasa

Ovoga vikenda u Lici je palo od 10 do 31 mm kiše na četvrni metar. Temperature zraka  iznad nule posvuda su na Velebitu uzrokovale naglo topljenje snijega. Voda u jezeru Kruščica već je danima  u maksimumu tako da je propuštanje viškova vode prema Kosinjskoj dolini jedina, ujedno i najcrnja alternativa.

M.S.