Voda u Kosinju stalno raste, slijedi iskapčanje dalekovoda

Ekipe Stožera civilne zaštite Općine Perušić na kosinjskom su području još od svitanja. Kiša koja je padala cijelu noć nastavila je istim tempom i prije podneva  i tako donijela nove nevolje žiteljima Gornjeg Kosinja i okolnih mjesta. Predsjednik Stožera Mihael Kurteš ovih je dana neprestano na poplavljenom terenu.

-Razina vode noćas se povećala za 40 cm i prodrla u pet kuća. Budući da neprestano raste naše ekipe su trenutno  angažirane na izmicanju namještaja u još pet kuća. Jutros smo na teren pozvali i ekipe HEP jer naglo podizanje vode prijeti dalekovodima. Zato će se el. struja morati iskopčati za naselja Gornji Kosinj i Kosinjski Bakovac. Trenutno je na terenu angažirano 30 ljudi podijeljenih  u interventne timove, rekao nam je predsjednik Stožera Mihael Kurteš

Nastavak ispod oglasa

Da je stanje u Kosinju alarmantno potvrdio nam je i voditelj ispostave Hrvatskih voda ing. Mladen Vodička.

-Trenutno vodostaj raste oko 4 cm na sat.  U Selištu ispuštamo 309 kubika vode u sekundi, a preko brane 210 kubika. Na taj način od poplava spašavamo Gospić, rekao nam je ing. Vodička. Najbolja potvrda ozbiljnosti situacije jest preplavljeni kosinjki most. Voda ga je preplavila sa 30 cm i tako je nestala jedina cestovna poveznica s mnogim zaseocima ovoga područja. Nastavi li se kišno razdoblje i naglo topljenje snijega na Velebitu čini se da cijelo područe Kosinja očekuje najcrnji scenarij iz 2010. godine kada je voda prodrla u 150 objekata.

M.S.