Budući je zbog aktualne epidemije školski proces dobio sasvim nove, neplanirane konture promijene su zahvatile sve segmente školstva. U ovo doba godine uvijek smo pratili rad Učeničke zadruge „Vodarica Marta“ iz OŠ dr Jure Turića iz Gospića. Kako se njihove aktivnosti odvijaju u novim okolnostima rekao nam je ravnatelj škole Ivica Radošević.

-Naša zadruga je i sada akitvna sukladno okolnostima. Učenici su jesenas posadili veću količinu ozimog bijelog luka na poljoprivrednom dobru u Ličkom Novom. Zbog odličnog lanjskog uroda sada je povećana površina pod ovom poljoprivrednom kulturom na oko 1000 četvornih metara. Proljeće i vegetacija ne mogu čekati pa su naši djelatnici prošlog tjedna okopavali češnjak. Uvijek rado ističemo kako su svi proizvodi ove zadruge ekološki, bez primjesa kemijskih sredstava. Proizvedeni češnjak troši se u školskoj kuhinji, a ostatak se prodaje na brojnim sajmovima na kojima „Vodarica Marta“ redovno sudjeluje. Naš vrlo kvalitetni proizvod je i krumpir, ali za sada ga nismo posadili zbog epidemioloških okolnosti, ističe ravnatelj Ivica Radošević.

Ova zadruga postala je poznata široj javnosti zbog voćnjaka smještenom u krugu Područne škole Lički Novi. Ondje se svake jeseni organizira „Dan jabuka“ kada djeca uz pomoć odraslih sakupljaju zdrave plodove i od njih pripremaju sokove, sirupe, pekmeze… Sve u čast prirode, bez konzervansa!

L.O.