Vodovodni sustav pod kompjuterskim nadzorom

Suvremene metode upravljanja komunalnom infrastrukturom, mogućnosti suvremenog i kvalitetnog nadzora vodoopskrbe (suvremeni katastar vodovoda), odvodnje i sličnog, a sve putem programskih rješenja tvrtke „PRoGIS“, koje bi bile osnove za izgradnju tehničkog informacijskog sustava. tj. informatizaciju svih tehničkih radnih mjesta, u srijedu su predstavljene u gradskoj kući u Otočcu prezentacijom predstavnika tvrtke „PRoGIS“ iz Zagreba. Prezentaciji su uz gradonačelnika Otočca Stjepana Kostelca nazočili predsjednik Gradskog vijeća Slaven Prpić, zamjenik gradonačelnika Nenad Janković, dir. „Komunaca“ Otočca Marina Legčević, načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić te dir. Vodovoda Brinje Ruža Blažanin.
„Prezentaciju smo proveli za vodoopskrbu i odvodnju Komunalca Otočac, odnosno ponudili smo softver s kojim bi Komunalac informatizirao tehnički dio poslovanja, ne onaj poslovni koji je vezan za očitanja vodomjera i naplata, nego bi se kretalo iz katastra komunalne infrastrukture da bismo mogli vidjeti gdje u prostoru imamo cjevovode, objekte i opremu a kasnije da bi se bilježili svi ostali podatci, kvarovi, borba protiv gubitaka vode, kvaliteta vode i slično. Program (softver) GIS-a predstavlja veliki iskorak, ali i izazov za svako komunalno poduzeće. Nakon instalacije programa i obuke osoblja koje će se baviti ovom problematikom, postaje jasno o koliko snažnom alatu se radi jer nude se mnogo raznih aplikacija za unos, pohranu, ali i analizu različitih podataka. Značajna prednost je i moguća nadogradnja sa srodnim poslovnim programima, kao i prepoznavanje i kompletiranje podataka s obaveznom analitikom, što omogućuje donošenje ispravnih poslovnih odluka. Do sada su ovaj program-softver tvrtke „PRoGIS“ iz Zagreba prihvatili u Zagrebu, Koprivnici, Puli, Krku Zadru, Šibeniku, Drnišu, Kninu, Karlovcu… Najveća prednost ovog programa ogleda se kroz uštedu zbog smanjenja gubitaka, jer je i dir. Legčević rekla da na struju Komunalac gubi 100.000 eura godišnje, a ovim programom bi se ti gubitci uvelike smanjili. Ovakav projekt mogao bi zaživjeti u stvarnosti za godinu dana, a rezultati su iznimno veliki i ovo postaje trend i normalna stvar u poslovanju komunalnih tvrtki“, kazao je Albin Baćun.

dir. Marina Legčević
dir. Marina Legčević

„Komunalcu je ovakav program prijeko potreban jer su se svi vodovodi u Hrvatskoj počeli baviti problematikom rješavanja gubitaka u vodovodu, a da bi se oni mogli riješiti, mora se poznavati sustav, detaljno ucrtan sustav, a kako nemamo katastar vodovoda, ali imamo naš sustav ucrtan na nekim kartama i papirima, mišljenja smo da bi za brzo otklanjanje kvarova trebali imati taj sustav ucrtan u GIS (geografski informacijski sustav). Imamo preko 70 posto gubitaka na našem vodovodu, no nismo u tom problemu sami jer je masa hrvatskih vodovoda na tim gubitcima. Buzetski vodovod ima tek 30 posto gubitaka i u suradnji s njima dogovorili smo da će doći k nama kako bi podučili naše radnike kako raditi s opremom i da nam pregledaju neke dionice vodovoda kako bi se upoznali s funkcioniranjem takve opreme koju bi trebali kupiti. Ne treba zaboraviti da imamo 300 km vodovoda sa 33 zaposlena i da nemamo niti jednog radnika na 10 km vodovoda, tako da nam je ovakav sustav krajnje neophodan. Moramo ispitati načine financiranja ovoga projekta, postoji i mogućnost najma ovakvog softvera, razmotrit ćemo ponude drugih tvrtki i onda ćemo se odlučiti. U svakom slučaju moramo nešto poduzeti da bismo smanjili troškove na vodovodu“, kazala je dir. Marina Legčević.
Dodala je da su prisiljeni krenuti u ovaj proces jer bi sa ovakvim softverskim sustavom imali pod kontrolom cijeli vodovod, s profilima, materijalom, potrošačima i kvarovima.
Dražen Prša

Nastavak ispod oglasa