Volonteri volonterske postaje Kuterevo kod gradonačelnika Barkovića

Otočac – Gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika Otočca Mario Barković i Hrvoje Ostović primili su u gradskoj kući predstavnike Velebitske udruge Kuterevo, odnosno predstavnike Volonterske postaje Kuterevo, predvođene voditeljem Utočišta Ivanom Crnkovićem Pavenkom. Posjet je upriličen kako bi se gradonačelnik i njegov zamjenik detaljnije upoznali s aktualnom postavom i planovima Volonterske postaje Kuterevo te dogovorila daljnja zajednička suradnja.

Na sastanku se moglo čuti da u Kuterevu, uz Utočište medvjeda, a u okviru aktivnosti Velebitske udruge Kuterevo(VUK) već godinama djeluje i Volonterska postaja Kuterevo, od 2010. godine, sa službenom EU-akreditacijom za održavanje Jugoistočne Europske volonterske službe (EVS) i drugih EU-programa za mlade. Mnogobrojna mladež iz Europe i sa ostalih kontinenata ali i puno mladih i starijih ljudi iz Hrvatske boravilo je i prošle godine u postaji, radeći, služeći i uživajući, o čemu su izvještavali brojni mediji, što se između ostaloga može pogledati i na time line koji je kreirao volonter Marco Antonio iz Španjolske.

Nastavak ispod oglasa

Trenutačnu postavu u postaji čini 10 volontera, od kojih su šestero EVS volonteri koji će zahvaljujući programu „Mladi na djelu“ koji financira Europska komisija, Kuterevu posvetili svoj dio života, od nekoliko mjeseci do godinu dana. Oni dolaze iz šest europskih zemalja, iz različitih kulturnih scena i raznolikih životnih priča:

–         Kristine Valtere, iz Latvije (1992), u Utočištu je 7,5 mjeseci, ostaje još 1,5 mjeseca. Zanimanje: umjetnost, zadužena za online medije i peljarsku službu

–   Elina Hirvonen, iz Finske (1993), u Utočištu 5,5 mjeseci, ostaje još 6,5 mjeseci. Završila srednju glazbenu školu, zadužena za brigu o životinjama.

–   Dominik Bruker, iz Njemačke (1993), u Utočištu 4,5 mjeseci, ostaje još 7,5 mjeseci. Završio srednju školu, zadužen za alate i materijale.

–   Kim van Groningen, iz Nizozemske (1986), u Utočištu 4,5 mjeseci, ostaje još mjesec dana. Zanimanje: biolog, zadužena za putokaze, info-table, osobna tema- organizacija za zaštitu okoliša.

–    Marco Antonio Millan Valera, iz Španjolske (1988), u Utočištu 3,5 mjeseci, ostaje još 8,5 mjeseci. Zanimanje: ambientolog, zadužen za vrt i povrt, interne obrazovne aktivnosti, osobna tema-ekologija.

–     Azat Fattakhov, iz Rusije (1989), u Utočištu 1,5 mjeseci, ostaje još 10,5 mjeseci. Zanimanje: menadžment u kulturi, zadužen za obrazovne aktivnosti, osobna tema ekoturizam.

Inače, pored EVS volontera stalnu volontersku postaju u Velebitskoj udruzi Kuterevo čine i Ivan Crnković Pavenka, čovijek koji je svojim idejama, zamislima i radom najzaslužniji što Utočište u stavri postoji, koji je „otac“ Utočišta. Po zanimanju je umirovljeni socijalni pedagog, u Utočištu je zadužen za sve i sva, a osobna mu je tema – karizma medvjeda.

–   Helena Poučki, iz Srbije (1983), tri je godine u Utočištu, studira biologiju, lovstvo i zaštita prirode. Zadužena je za koordinaciju volonterskih programa. Osobna tema- koje dobro medvjedima od ljudi.

–   Amelie Jaquet, iz Francuske (1988), druga godina u Utočištu. Zvanje bibliotekar, zadužena za koordinaciju grupa. Osobna tema- mitologija medvjeda.

–    Wendy Lequeulx i Alice Boffet, svjetski putnici…, dolaze i odlaze.

Gradonačelnik Mario Barković i zamjenik Hrvoje Ostović upoznati su od strane Ivana Crnkovića Pavenke i o planovima Velebitske udruge Kuterevo u 2013. godini, a koje će provoditi Kuterevo-eko-volonteri, od čega se izdvaja završetak radova oko Pučke kuhinje, postavljanje novih internet stranica Utočišta, prikupljanje novčanih sredstava za kupovinu zemljišnih parcela za nove ograde, nove ograde kod odraslih medvjeda i rekonstrukcija starih ograda (prikupljanje sredstava i izgradnja), pregovori sa Državnom upravom o dodjeli/najmu državnog zemljišta na tromeđi Krasna, Kosinja, Kutereva (Kopija) za uspostavu skloništa za odrasle medvjede i (poveće) ubožnice za velike domaće životinje, osobito konje. U planu su poslovi oko izrade i postavljanje novih putokaza i info tabli o medvjedu, divljini, kršu i Kuterevu, ponuda edukacijskih i animacijskih programa za posjetitelje i školske grupe, eksperimentiranje sa gradnjom od bala slame (provizorne zgrade i igrališta za djecu) te Kuterevska Karmenica i Eko-Etno Otočac: promoviranje i rad na očuvanju kuterevske kulturne baštine (kuterevske coklje,kuterevska tamburica-dangubica, kuterevske kantrige, kuterevsko drveno suđe…) i starinskih običaja (vršidba žita, gašenje vapna, uporaba ljekovitog bilja,..)- i ako bogda označavanje ulaska RH u EU: veselo, mladenački i zajedno – istaknuo je Ivan Crnković Pavenka.

Ono što treba posebno istaknuti je i podatak da se ove godine u Kuterevu očekuje 20.000 posjetitelja pri čemu će Kuterevo ugostiti i najmanje petnaestak  grupa skauta iz Belgije za jednotjedne eko-kampove u selu i na Kopija , organizirat će se u suradnji Service civil international ( SCI) tri međunarodna dvotjedna kampa na teme. Bit će i posla oko prijema gostiju članova udruge Baerenfreunde – Kuterevo i Mladež Crvenog Križa iz Njemačke a organizirat ćemo dvotjednu kulturnu razmjenu mladeži iz 5 zemalja : Finska , Njemačka , Bugarska, Grčka i Hrvatska – na temu : Mitologija medvjeda u svijetu i mojoj domovini. U suradnji s Turističkom zajednicom Perušića organiziramo nekoliko skautskih grupa za uspostavljanje  poučnih staza u Pećinskom parku Grabovača , a sa Ekološkim pokretom Zelenkovac u Bosni i Hercegovini planiraju se  angažmani skautskih grupa u njihovom eko – kampu. I ako stignemo , još štošta drugo, kazao je Ivan Crnković Pavenka.

Dražen Prša