Foto: Lika online

Na području Policijske uprave ličko-senjske danas će se provodit cjelodnevni nadzor kretanja brzine vozila

Kako brzina i dalje ostaje vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, ova akcija ima za cilj pridonijeti smanjenju stradavanja i povećanju svijesti vozača o nepotrebnom i opasnom prekoračenju zakonskih ograničenja te brzini neprilagođenoj uvjetima na cestama. Prema statističkim pokazateljima za 2018. godinu, od ukupno 317 poginulih osoba u prometnim nesrećama njih 158, odnosno 49,8% poginulo je zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

Stoga će se od ponoći do kraja današnjeg dana na području svih policijskih uprava, pa tako i na području Policijske uprave ličko-senjske provesti kontinuirani 24-satni nadzor brzine kretanja vozila.

-Cilj akcije je, osim represivnog, djelovati i preventivno na sve vozače, zbog čega smo ovu akciju i unaprijed najavili. Pri tom i građani i predstavnici medija mogu prisustvovati provođenju nadzora, za što se trebaju javiti nadležnoj policijskoj upravi, priopćeno je iz PULS-a.

Akcija će se provesti na velikom broju lokacija, u naseljenim mjestima, izvan naselja i na autocestama. Svaka policijska uprava pozvala je građane da predlože  lokacije za nadzor brzine te su odabrane one najpogodnije. Koristit će se svi raspoloživi uređaji, a u provedbu će biti uključen maksimalno mogući broj policijskih službenika. Kako bi se pokrio što veći teritorij, lokacije nadzora mijenjat će se svaka dva do tri sata.

Suradnja s medijima, objavljivanje i praćenje tijeka akcije ključni su za podizanje svijesti građana o njihovom doprinosu povećanju sigurnosti cestovnog prometa, odnosno smanjenju stradavanja u prometnim nesrećama zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

L.O./PULS