Na nacionalnoj razini MUP RH svake godine u vremenu od 11. do 14. studenog  povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su se nacugali,  policijski službenici PU ličko-senjska svoje aktivnosti usmjerit će na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. Kod nas nema mošta, ove godine slabo ima i rakije, ali u pitanju je akcija s nacionalnim predznakom.

Nadzor vozača vršit će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati. Pučki rečeno: tamo gdje prometna policija učestalo zatiče pijane vozače za volanom.

Policija upozorava  da je u prvih deset mjeseci ove godine u prometnim nesrećama sudjelovalo 1989 sudionika, a alkohol se kao posebno stanje pojavljuje kod njih 124 ili 6,23 %, te su izazvali 109 prometnih nesreća (12,35%) od ukupno 882. U navedenim prometnim nesrećama 1 osoba je smrtno stradala, 8 osoba je teško, a 38 osoba lakše ozlijeđeno.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol

-ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,

  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
  • ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti),
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan,
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.

Kako bi se izbjegle najteže posljedice u prometu Policija skreće pozornost svim sudionicima u prometu da poštuju prometne propise, a posebice vozačima da ne upravljaju vozilom ukoliko su konzumirali alkoholna pića, te da vožnju prilagode uvjetima na cesti.

Obavijest se odnosi i na policajce, dakako!

PU/L. O.