Vraća se prava zima, stižu nam snijeg i orkanska bura!

0

Prema prognozi Državnog hidrometereološkog zavoda nakon nekoliko dana toplijeg vremena u Hrvatsku se vraća prava zima. U ponedjeljak nas očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U gorju i unutrašnjosti Dalmacije povremeno će biti snijega, kojeg će do kraja dana biti i u istočnim i središnjim predjelima.
Na Jadranu se očekuje kiša, ali ponegdje će padati i snijeg, više prema večeri. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočnjak, na Jadrana jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se uglavnom od -9 do -4, na Jadranu od 1 do 5.

Meteoalarm je za ponedjelja izdao crveno upozorenje za područje Kvarnera i područje podno Velebita, gdje se očekuju orkanski udari bure i do 140 kilometara na sat.

Oglas

– Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, upozorava Meteoalarm.

Snijeg se u unutrašnjosti očekuje i u utorak, a od srijede nas čeka stabilnije vrijeme. Puhat će umjeren, mjestimice na udare i jak sjeveroistočnjak, a temperatura zraka će se sniziti, osobito u srijedu. U četvrtak i petak temperature zraka, one jutarnje, opet će se u dijelovima zemlje spuštati i do -20 stupnjeva.

L.O.