“Vratimo Nori osmijeh”: Nora (5) bez terapije ne može još dugo živjeti!

nora“Nora Šitum ima 5 godina i 8 mjeseci. Ona je jedno posebno i vrlo neobično ljudsko biće. Oni koji je poznaju, to će potvrditi. A oni koji je ne znaju…e pa trebali bi je upoznati!”, stoji na početku pisma Norine majke upućenog medijima. Naime, malena Nora boluje od teške bolesti i jedini joj spas liječenje u Americi koje stoji preko tri milijuna kuna!

Kako bi se mala Nora opet smijala i pobijedila zloćudnu bolest pokrenula se akcija Nora Fora Strašni Lav kojoj su se odmah priključili nogometaši Dean Lovren, Vedran Čorluka, Jorge Sammir, pjevačica Franka Batelić, glazbenik Saša Maček, glumica Ornela Vištica te mnogi drugi.

Nastavak ispod oglasa

S obzirom na to da je Nora članica udruge Hrabro dijete, udruga je otvorila hrabri telefon za pomoć. Broj telefona je 060-800-558.

Pismo Norine majke objavljujemo u cijelosti, a više možete pogledati i na njihovoj Facebook stranici.

1.12.2010. preokrenuo se naš život naglavačke

Njeno malo i bezbrižno djetinjstvo naprasno je prekinuto 1.12.2010. godine kada joj je dijagnosticirana akutna limfoblastična leukemija. Taj dan preokrenuo je naš život naglavačke. Taj dan pretvorio je naš život u pakao. Taj dan počela je naša borba. Borba za život.

Došli smo na odjel dječje hematologije i onkolgije KBC-a Rebro u Zagrebu gdje je počela dugotrajna i mukotrpna terapija koja je trajala devet dugih mjeseci. Od samog početka ništa nije išlo glatko jer je već 27. dan liječenja Nora završila u komi. Koma je trajala punih 11 dana i već tada, bila je “otpisana”. No, probudila se! I počela život ispočetka. Ponovno je učila hodati, pričati, jesti… Čudno je to malo biće. Malo biće velikog srca i još veće snage! Odradila je svoju terapiju i otišli smo kući na terapiju održavanja. Polako smo se vraćali u život. Uz puno tableta, uz puno vađenja krvi i kontrola, ali bili smo kući, bili smo zajedno i bila je skoro zdrava! I tako 10 punih mjeseci dok se prokleta bolest nije vratila. Naglo, bez najave, bez pripreme, okrutno i podmuklo. I onda… sve ponovno! Ponovno bolnica. Ponovno šok. Ponovno dugotrajne kemoterapije. I tako šest mjeseci. I sve je išlo svojim tokom. Sve je bilo dobro… i onda ponovno! Bolest se opet vratila. Do danas ukupno tri puta!

80 posto djece oboljele od leukemije se izliječi. Svi prođu svoj križni put, svi prođu svoju muku. ali jednog dana to, nasreću, ostane samo ružna uspomena.

Nora Fora – strašni lav

Nora Fora je nažalost u onih 20 posto. A jaka je kao lav. Ili strašni lav, kako ona zna reći.

Za nju više nema lijeka. Njeni liječnici, dječji hematolozi na Rebru, su divni ljudi. Napravili su sve. Kako za mog lava, tako i za svu ostalu djecu. Ali i oni su samo ljudi, nisu bogovi. Nemaju joj više što dati. Bolest je postala otporna na sve.

No kako se uvijek negdje pojavi malo svjetla na kraju tunela, tako smo i mi saznali za novu metodu liječenja u Dječjoj bolnici u Philadelphiji (The Children’s Hospital of Philadelphia) koja je snažno odjeknula u medijima prije mjesec i pol dana. Baš onda kad je Nora primala posljednju liniju obrane. Posljednji lijek koji ju je mogao spasiti. Ali nije.

To je naša jedina i posljednja šansa. To ili čekati bespomoćno uz bolnički krevet i brojati sate i dane kada će se život mog malog lava ugasiti. A koji roditelj to može kad zna da negdje postoji nada?

Kontaktirali smo bolnicu u Philadelphiji, a liječnici su već poslali medicinsku dokumentaciju. Oni nas čekaju, a vrijeme nam je najgori neprijatelj jer brzo curi, a bolest je razara svakim danom sve više. U ovakvom stanju, bez terapije, ne može dugo živjeti.

U roku osam dana trebali bismo sjesti u avion koji će nas odvesti u novu borbu. Onu najvažniju, onu posljednju. Prsa u prsa, Nora Fora vs. Leukemija. Ona to može! Ako itko to može izdržati, to je mamin lav! To je naša Nora Fora. Ne znate je vi! Ali morate je upoznati. Vrijeme je da nakon toliko bitki dobije i rat. Zaslužila je. I otvorit će put novoj metodi liječenja. Otvorit će put svoj drugoj djeci i taj će postotak izliječenja biti 100, a ne 80 posto.

Problem je, kao i uvijek, novac.

Troškovi liječenja su 575.000 dolara. Oko 3,3 milijuna kuna. Iznos od kojeg nam se vrti u glavi. Mi ga nemamo. Pomozite nam, molimo vas! Za Noru Foru. Za maminog lava! Za svu djecu koja će, ne daj Bože, biti u ovakvoj poziciji. Pomaknimo granice zajedno!

A kad se vratimo, upoznat ćete našu Noru Foru.

Zanimljivo je to ljudsko biće, rekla sam vam… Vidjet ćete sami. Pobjedit ćemo! Jednostavno…MORAMO!

Naš žiro račun je:

PRIVREDNA BANKA ZAGREB

2340009-3110426252

(vlasnik računa Đana Atanasovska, majka)

Poziv na broj 00  25052007

Nora Fora – Strašni lav”

Norina majka: Njoj je svaki dan kao godina

Đana Atanasovska, Norina majka, kazala je Media servisu kako im vrijeme leti!

“Troškovi liječenja su 575 tisuća dolara. Cjelokupan iznos trebamo uplatiti prije nego uopće dođemo u Ameriku. Žurno je zato što je Nora u lošem stanju. Njoj je svaki dan kao godina, zato nam je vrijeme jako bitno – bitno je da što prije sjednemo u avion jer jednostavno neće izdržati ako se bude oteglo. Otvorili smo Facebook stranicu ‘Vratimo osmijeh Nori, Nora Fora strašni lav‘ i tamo se mogu pronaći svi detalji. Puno ljudi se već od jučer uključilo, a i udruga Hrabro dijete je stalo iza nas”, rekla je Đana Atanasovska.

“Znam da nažalost postoje oni koji će vjerovati da se u ovakvoj situaciji može zaraditi na djetetu, ali vjerujte mi, ne može se… Troškovi su ogromni”

Kasnije nam se u ime obitelji i prijatelja malene Nore s pojašnjenjem javila Mateja Vresk koja je napisala da su u ovaj iznos uključeni samo troškovi liječenja Nore, što znači boravak od tri do šest mjeseci. “Najveći troškovi su u prvih mjesec dana kada se rade pretrage, vade stanice i sve potrebno. U taj iznos uključen je svaki njen idući boravak koji se predviđa u iduće dvije godine svaka tri mjeseca. Iznos je to kad su oduzeli 20 posto, toliko su dali popust. Tu nisu povratne avionske karte, tu nema smještaja za roditelje, ali evo, počeli smo i to rješavati, no to je na ovu sumu najmanji problem”, napisala je.

“Znam da nažalost postoje oni koji će vjerovati da se u ovakvoj situaciji može zaraditi na djetetu, ali vjerujte mi, ne može se… Troškovi su ogromni. U svijetu je do sada ovom metodom liječeno 11 ljudi, od toga dvoje djece. Svi su još živi i hvala Bogu dobro. Ovim načinom liječi se isključivo akutna limfoblastična leukemija tipa B kojeg ima Nora. Za nju ne postoji mogućnost transplatacije. Ovo je za nju život”, napisala je Vresk.

L.O./Index.hr/24sata.hr/Facebook