Vremenska prognoza: Bit će sunčanog vremena, ali i povremene kiše uz jako jugo

U većini Hrvatske sunčanog vremena bit će, doduše u malim količinama, i sljedećih dana, koji i dalje posvuda neće biti suhi – vjerojatno sve do nedjelje, možda čak i dulje. Pritom će povremena kiša biti češća na Jadranu i područjima uz njega, a u srijedu i u sjevernim krajevima.

Stoga će se još neslužbeni novi rekordi u ukupnoj količini oborine tijekom studenoga na Zavižanu (578 mm) te u Begovu Razdolju (505 mm) i Otočcu (319 mm) dodatno povećati, a možda na popis dođe i još poneka meteorološka postaja DHMZ-a. Osim kiše, koje će sigurno biti, mala je vjerojatnost za ponovne snježne pahulje, poput onih koje su u ponedjeljak ujutro na Zavižanu stvarale 2 cm snježni pokrivač, piše Zoran Vakula.

Nastavak ispod oglasa

Nevolje će već tijekom utorka ponovno stvarati često jako jugo, na otvorenome i s olujnim udarima pa će more opet biti i jače valovito. Sredinom tjedna malo mirnije, a za vikend vjerojatno ponovno vjetrovitije i valovitije. Valja spomenuti i kako će jugo prevladavati, ali će povremeno biti i drugih vjetrova – bure uglavnom podno Velebita. Temperatura zraka i dalje će biti za studeni uglavnom relativno visoka, pri čemu u ovom tjednu u većini krajeva najmanje u srijedu.

Detaljniju prognoza za sljedeće dane pripremio je Krunoslav Mikec iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti suh, uz mjestimičnu magla pa dosta oblaka, ali i sunčana razdoblja. Ponegdje će puhati umjeren jugoistočni i istočni vjetar, a temperatura će zraka danju porasti do vrijednosti između 15 i 17°C.

I u središnjoj Hrvatskoj relativno toplo, ali ipak malo manje nego na istoku. Ujutro također ponegdje magla, zatim promjenljiva naoblaka uz sunčana razdoblja. Vjetar uglavnom slab, samo u Podravini i Međimurju mjestimice umjeren jugoistočni.

Jugoistočnjaka će biti i u Lici, a na sjevernom će Jadranu puhati umjereno, mjestimice i jako jugo, na otvorenome s olujnim udarima. Uz obalu će pak ponegdje biti bure koja će navečer jačati. Bit će umjereno i pretežno oblačno, uz mjestimičnu kišu poglavito u dijelu Gorskog kotara te na širem riječkom području i u Istri.

U Dalmaciji je malo kiše moguće samo rijetko, i to ponajprije u Zagori. Puhat će često jako jugo, a osobito na otvorenome moru i olujno, koje će slabjeti prema kraju dana i okrenuti ponegdje na istočnjak i buru. More umjereno valovito i valovito, mjestimice i jače valovito, moguće čak i uzburkano.

Na krajnjem jugu Hrvatske također jugo, koje će najjače biti navečer i u noći na srijedu, kada nije isključena niti mjestimična kiša ili pljuskovi s grmljavinom. Inače veći dio dana uglavnom suho i sunčano s najvišom temperaturom od 17 do 20°C.

U srijedu svježije, uz kišu, a od četvrtka ponovno toplije, uz više sunčanog vremena

U srijedu na kopnu pretežno oblačno s povremenom kišom te manje toplo nego u utorak. Od četvrtka uz jugozapadnjak opet malo toplije uz više sunčanog vremena, te ponegdje s maglom u jutarnjim satima, osobito u dane vikenda, a kiša je moguća uglavnom samo u krajevima uz Jadran.

Na Jadranu će i dalje puhati jugo, ali ne tako jako. U srijedu će ono prolazno okrenuti na južni i jugozapadni, zatim i sjeverozapadni vjetar, a na sjevernom dijelu na buru. Uz to, ponegdje će biti kiše, posebice u srijedu, kada na jugu treba računati na jače pljuskove s grmljavinom, uz mogućnost i za veću količinu kiše, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.

L.O.