Vremenska prognoza: Do nedjelje stabilno i maglovito, potom promjena

Pixabay

Anticiklona nad istočnom Europom i ciklonalni vrtlog nad Sredozemnim morem dva su sinoptička sustava koja upravljaju vremenom nad našim krajevima. Trenutačno smo pod dominantnim utjecajem anticiklone koja podržava stabilno prohladno i maglovito vrijeme u kontinentalnim krajevima, javlja N1.

Zbog jake temperaturne inverzije doline unutrašnjosti su pod maglom koja može potrajati i cijeli dan. Planinski vrhovi nalaze se iznad sloja inverzije te je u planinama vedro i razmjerno toplo.

Nastavak ispod oglasa

Na Jadranu anticiklona i visoki tlak u unutrašnjosti pogoduju stvaranju slabe bure. Na Jadranu prevladava sunčano uz slabu buru i sjeverozapadni vjetar.

Danas će u unutrašnjosti biti maglovito i prohladno, osobito u krajevima gdje će se magla dulje zadržati, s najvišim temperaturama od 7 do 11. Nakon dizanja magle sunčano. U planinskim krajevima unutrašnjosti sunčano uz slab sjeverni vjetar, temperature do 15.

Na Jadranu sunčano prijepodne slaba buru mjestimice, poslijepodne slab maestral i vjetar dnevne cirkulacije. Temperatura zraka od 18 do 22C, a mora od 16 do 20C.

Ciklonalna aktivnost sa sredozemlja postupno premješta prema istoku te će i na Jadranu doći do povećanja naoblake.

U subotu prognoziramo postupnu promjenu vremena, pad tlaka zraka, naoblačenje uz jugo.

Kišu očekujemo u nedjelju i to najprije na Jadranu.

L.O.