Vremenska prognoza: Osvježenje i popuštanje vrućine do srijede

U novome tjednu očekuje nas osvježenje i popuštanje vrućine do srijede.

I u ponedjeljak će puhati bura, a u Dalmaciji se zadržati vrućina. No ipak, na Jadranu će biti manje vedrine i sunca nego što je bilo u nedjelju jer sa zapada po visini stiže vlažniji zrak. A prizemna sinoptička situacija će biti slična, javlja HRT.

Nastavak ispod oglasa

Na istoku Hrvatske danju barem djelomice sunčano i uglavnom suho. A navečer i osobito u noći porast naoblake te kiša i pljuskovi. Vjetar slab do umjeren sjeverni, a temperatura podjednaka današnjoj.

Slične vremenske prilike u ponedjeljak se očekuju i u središnjim predjelima, potkraj dana uz najveću vjerojatnost kiše. A na sjeverozapadu uz više oblaka malo kiše može biti i ranije, štoviše već u noći i ujutro. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, najviša temperatura od 24 do 27°C.

Djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom na zapadu zemlje, a uglavnom u drugom dijelu dana, osobito navečer i u noći, mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom. Na sjevernom Jadranu će puhati slaba i umjerena bura, u noći i prijepodne podno Velebita jaka uz moguće valovito more. Temperatura kao danas ili malo niža.

I u Dalmaciji djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom i uglavnom u drugom dijelu dana ponegdje s pljuskovima i grmljavinom, osobito u njezinoj unutrašnjosti gdje mogu biti izraženiji. Puhat će slaba do umjerena, u početku na sjeveru ponegdje jaka bura, a poslijepodne na otvorenom sjeverozapadnjak. Sutra toplija noć, a danju vruće osobito prema jugu.

I na krajnjem jugu vruće, i do 33, uz uglavnom slab vjetar, a ujutro ponegdje umjerenu buru. More malo valovito. Prevladavat će sunčano, uz zaobalju uz razvoje oblaka i moguće pljuskove s grmljavinom, a tek kasnije u noći na utorak izgledni su na moru i obali.

Na jugu će pljuskova i grmljavine, moguće i jačih nevera biti glavninom u prvom dijelu utorka, dok se drugdje već očekuje postupno razvedravanje. Od srijede na Jadranu opet pretežno sunčano. Bura će u utorak oslabjeti, a ponovno će je zamijeniti maestral, odnosno sjeverozapadnjak potom i jugozapadnjak. Temperatura od utorka niža i na jugu, ali i dalje danju vrlo toplo i vruće.

I u kopnenim krajevima u utorak razmjerno brzo prestanak kiše, a zatim razvedravanje. Od srijede pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, ujutro ponegdje maglom. Vjetar uglavnom slab sjeverni, u srijedu jugozapadni. Jutra će na kopnu biti svježija, a danju malo toplije, no vrućina se u iduća tri dana uglavnom ne očekuje.

Dakle, u prva dva dana idućeg tjedna mjestimična kiša i pljuskovi, no po svemu sudeći glavninom će ih biti u noćnim satima zbog čega će mnogima manje zasmetati. U Dalmaciji će pak nekima goditi i manje vrućine.

L.O.