Na pola puta od Gospića do Karlobaga nalazi se zaravan Baške Oštarije. Vidikovac Kubus pokazuje visinsku točku od 900 metara nad morem. Sudari primorske i ličke klime ovdje se pokazuju u najdominantnijem obliku. Uz žestoke bure i zimske mećave, ali i svježine toliko tražene u ljetno vrijeme.

Upravo ovu klimatsku karakteristiku naglašava direktorica poduzeća „Vegium“ iz Karlobaga Lucija Tomljenović.

-Ljetos je bilo vruće pa su se mnogi Ličani navečer vraćali doma s kupanja i u velikom broju navraćali u restoran našega hostela. Dok je u primorju grijalo, ovdje je navečer trebala malo pojačana odjeća. Zato je u restoranu pred večer već sve bilo puno gostiju. Domaćih i stranih. Naša kuhinja je od ranije poznata kao vrhunska. Osim odlično uigrane ekipe, tome doprinos daje činjenica da imamo vrhunske sireve iz vlastite sirane, kao i meso iz našeg uzgoja, govori nam Lucija.

Radni repertoar Vegiuma sastoji se od komunalne, ugostiteljske djelatnosti i gospodarstva za preradu mlijeka. U ovo potonje valja ubrojiti farmu mliječnih krava i siranu. Hostel s 22 ležaja poneka bude nedostatan zbog velike popularnosti ove destinacije.

-Grupe planinara, Team building grupe, individualni izletnici, dječje grupe-svi nas oni pohode u svim dijelovima godine, pojašnjava nam Lucija.

Farmu vrhunskih pasmina krava na farmi Vegiuma čine 110 krava, junadi i teladi. Najviše je simentalki, nešto manje holsteina i pasmine jersey. O farmi se brine sedmero ljudi. Njihova obaveza su i konji, magarci i svinje. Sve to naći ćemo na Baškim Oštarijama.
Kod korala s konjima i magarcima uvijek ima posjetitelja i znatiželjnika. Osobito od kada su na svijet došle dvije malene magarice. One su trenutno najveća atrakcija, prelijepe maze i ljubimice djece i odraslih.
Sirana je priča za sebe. Dnevno se preradi 550 litara vrhunskog kravljeg mlijeka. Koliko god se to činilo mnogo, sirana sve to preradi u proizvode koji se sa svih natjecanja u kvaliteti uvijek „okite“ s najvišim odličjima. Tvrdi i polutvrdi kravlji sir, lički sir škripavac, svježi sir, skuta i basa iz ove sirane jednostavno su najbolji. Zašto?

-Odgovor na ova pitanja svakako treba tražiti u nekoliko činjenica. Naša se farma nalazi na preko 900 metara n/m. Sijeno i trava ovdje su posebne kvalitete, voda također. Vrhunska tehnologija i higijenski uvjeti temelj su rada naše sirane. Zato nam se događa da ostanemo bez nekih vrsta sireva jer se sve proda ili konzumira u našem restoranu, dodaje Lucija.

Potvrda ovih riječi vraća se kroz bezbroj odličja i pohvala struke, a s komplimentima ne zaostaju niti kupci ili gosti u restoranu hostela. Uskoro će popularna manifestacija „Jesen u Lici“. Ondje nema foliranja, bitna je kvaliteta i ekološki pristup poslu. Nema sumnje da ćemo ondje opet vidjeti proizvode sirane s Baških Oštarija. Još manje treba sumnjati da će se veći dio njihova asortimana opet ovjenčati nagradama. Ipak, svakako je najveći kompliment kada s polica štanda Vegiuma u te dane nestane sireva. Potvrda je to kojoj ne treba dodatne reklame.

L. O.