Vrijedni ljudi i posebna klima najzaslužniji su za popularnost Baških Oštarija

Na pola puta od Gospića do Karlobaga nalazi se zaravan Baške Oštarije. Vidikovac Kubus pokazuje visinsku točku od 900 metara nad morem. Sudari primorske i ličke klime ovdje se pokazuju u najdominantnijem obliku. Uz žestoke bure i zimske mećave, ali i svježine toliko tražene u ljetno vrijeme.

Upravo ovu klimatsku karakteristiku naglašava direktorica poduzeća „Vegium“ iz Karlobaga Lucija Tomljenović.

Nastavak ispod oglasa

-Ljetos je bilo vruće pa su se mnogi Ličani navečer vraćali doma s kupanja i u velikom broju navraćali u restoran našega hostela. Dok je u primorju grijalo, ovdje je navečer trebala malo pojačana odjeća. Zato je u restoranu pred večer već sve bilo puno gostiju. Domaćih i stranih. Naša kuhinja je od ranije poznata kao vrhunska. Osim odlično uigrane ekipe, tome doprinos daje činjenica da imamo vrhunske sireve iz vlastite sirane, kao i meso iz našeg uzgoja, govori nam Lucija.

Radni repertoar Vegiuma sastoji se od komunalne, ugostiteljske djelatnosti i gospodarstva za preradu mlijeka. U ovo potonje valja ubrojiti farmu mliječnih krava i siranu. Hostel s 22 ležaja poneka bude nedostatan zbog velike popularnosti ove destinacije.

-Grupe planinara, Team building grupe, individualni izletnici, dječje grupe-svi nas oni pohode u svim dijelovima godine, pojašnjava nam Lucija.

Farmu vrhunskih pasmina krava na farmi Vegiuma čine 110 krava, junadi i teladi. Najviše je simentalki, nešto manje holsteina i pasmine jersey. O farmi se brine sedmero ljudi. Njihova obaveza su i konji, magarci i svinje. Sve to naći ćemo na Baškim Oštarijama.
Kod korala s konjima i magarcima uvijek ima posjetitelja i znatiželjnika. Osobito od kada su na svijet došle dvije malene magarice. One su trenutno najveća atrakcija, prelijepe maze i ljubimice djece i odraslih.
Sirana je priča za sebe. Dnevno se preradi 550 litara vrhunskog kravljeg mlijeka. Koliko god se to činilo mnogo, sirana sve to preradi u proizvode koji se sa svih natjecanja u kvaliteti uvijek „okite“ s najvišim odličjima. Tvrdi i polutvrdi kravlji sir, lički sir škripavac, svježi sir, skuta i basa iz ove sirane jednostavno su najbolji. Zašto?

-Odgovor na ova pitanja svakako treba tražiti u nekoliko činjenica. Naša se farma nalazi na preko 900 metara n/m. Sijeno i trava ovdje su posebne kvalitete, voda također. Vrhunska tehnologija i higijenski uvjeti temelj su rada naše sirane. Zato nam se događa da ostanemo bez nekih vrsta sireva jer se sve proda ili konzumira u našem restoranu, dodaje Lucija.

Potvrda ovih riječi vraća se kroz bezbroj odličja i pohvala struke, a s komplimentima ne zaostaju niti kupci ili gosti u restoranu hostela. Uskoro će popularna manifestacija „Jesen u Lici“. Ondje nema foliranja, bitna je kvaliteta i ekološki pristup poslu. Nema sumnje da ćemo ondje opet vidjeti proizvode sirane s Baških Oštarija. Još manje treba sumnjati da će se veći dio njihova asortimana opet ovjenčati nagradama. Ipak, svakako je najveći kompliment kada s polica štanda Vegiuma u te dane nestane sireva. Potvrda je to kojoj ne treba dodatne reklame.

L. O.