U istočnoj će Hrvatskoj petak biti uglavnom suh, uz promjenljivu naoblaku. Upozoriti valja na poslijepodnevno jačanje jugozapadnjaka, koji će ponegdje vjerojatno imati i olujne udare, a navečer na gdjekad podjednaki sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura će već od jutra biti viša od 10 °C, a najviša poslijepodnevna oko 27 °C.

Razmjerno toplo i u središnjoj Hrvatskoj, ali ponegdje uz malo kiše, u kojoj će vjerojatno biti i pustinjskog pijeska, i to najprije uglavnom uz granicu sa Slovenijom, navečer i drugdje. Zapuhat će najprije gdjegod jak, a udare i olujan jugozapadnjak, navečer prolazno sjevernjak i sjeveroistočnjak.

Uz obalu sjevernog Jadrana mjestimice su u noći mogući olujni udari bure. No, prevladavat će jugo, poslijepodne slabije, a pojačat će jugozapadnjak u gorju i na zapadu Istre. I pritom ponegdje čak pretežno sunčano, a u unutrašnjosti i oko Rijeke oblačnije, uz povremenu “prljavu” kišu.

Na južnijem dijelu Jadrana suho, uz dosta oblaka, te do sredine dana, na jugu i kasnije, još uz često jako jugo, povremeno i olujno, te more i jače valovito. Temperatura zraka uz more uglavnom od 21 do 25 °C, a u unutrašnjosti jutro svježije, danju pak ponegdje i oko 28 °C.

Za vikend mirnije i stabilnije, na kopnu i svježije, ali posvuda ne i suho…

Od subote mirnije, a umjerena i jaka bura bit će najčešća na sjevernom dijelu Jadrana. Jutra će biti svježija nego u petak, a poslijepodneva na Jadranu većinom još malo toplija. Uz nastavak nadmetanja vedrine i oblaka, kiša je ponegdje na Jadranu moguća, a u unutrašnjosti će je gotovo sigurno povremeno biti, osobito u gorju, u nedjelju i ponedjeljak i drugdje. Nakon subote na kopnu svježije od petka, uz promjenljivu će naoblaku od nedjelje temperatura ponovno rasti, ali poslijepodnevna veći dio novoga tjedna neće biti visoka kao u ovome tjednu.

L.O.