Ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu započeti oblačno i za doba godine relativno toplo. Osim oblaka dojam će mnogima kvariti i mjestimična kiša te umjeren do jak jugozapadni vjetar, koji će već prijepodne okrenuti na sjeveroistočni pa će veći dio dana biti razmjerno vjetrovito – ali popodne vjerojatno uglavnom suho i djelomice sunčano, javlja HRT.

U središnjoj Hrvatskoj razvedravanje će krenuti sa sjevera sredinom dana pa će najviša temperatura stići ponegdje i do 10 °C. Ujutro uz oblake i mjestimičnu kišu od 5 do 7 °C, a hladnije će biti navečer – osobito uz umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

U gorju će jugozapadnjak okrenuti na sjeverni vjetar s kojim će zahladiti pa će kiša prelaziti u susnježicu, u najvišim predjelima i snijeg. Na sjevernom Jadranu lokalne pljuskove može pratiti i grmljavina, a vjetrovito popodne bit će bar djelomice sunčano, uz najvišu temperaturu oko 11 °C.

U Dalmaciji promjenjivo s povremenom kišom i grmljavinom. Oborine će biti najčešće sredinom dana, pri čemu će u unutrašnjosti, i to osobito u planinama, vjerojatno pasti i malo susnježice. Umjereno jugo okretat će na umjeren sjeverni vjetar i buru, prema otvorenome – uglavnom umjereno valovitom moru – i jak sjeverozapadnjak. Ujutro oko 10 °C, u unutrašnjosti od 3 do 6 °C, a danju između 10 i 14 °C.

Oblaci će se najduže zadržati na jugu Hrvatske, ali popodne ima izgleda za sunčana razdoblja. Povremena kiša, pa i u obliku ponekog pljuska i grmljavine bit će najčešći sredinom dana, kada će i vjetar s umjerenog juga okretati na umjeren i jak sjeverozapadni i sjeverni. Temperatura uglavnom od 9 do 14 °C.

Od utorka stabilnije

“U utorak ujutro u mnogim će mjestima unutrašnjosti biti hladnije nego u ponedjeljak. Danju sunčano, prolazno s umjerenom naoblakom osobito na relativno vjetrovitom istoku zemlje. U ostatku većinom sunčanog tjedna vjetar će najčešće biti slab, danju će malo zatopliti, no ujutro valja računati na slab mraz, od četvrtka i mjestimičnu maglu.

Na Jadranu će prevladavati sunčano. Umjerene naoblake bit će u utorak na jugu, a u srijedu na sjevernom dijelu, na kojem je u četvrtak izgledna i jutarnja magla, osobito zapadno od Istre. Umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar slabjet će već u utorak, zatim većinom slab burin ujutro pa sjeverozapadnjak danju, u četvrtak i jugo – samo kao blaga naznaka moguće promjene vremena idućeg vikenda.”, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

L.O.