Prva asocijacija na toponim Rastoka su raskošne vodene kaverne i maleni vodopadi kod Slunja. Tražeći naselje Rastoka dobijete opis da je to selo u Hrvatsko,j u Ličko-senjskoj županiji. Nalazi u sastavu grada Gospića i prema popisu stanovništva iz 2011.  u Rastoci živi 33 ljudi, a nedavno ih je tamo živjelo 111. 

Ono što ne iznose publikacije jest nedirnuta pitoresknost krajobraza i činjenica da su svi Rastočani zaljubljeni u svoj zavičaj. Bez iznimke. Vrtlozi života odnijeli su ih nekad bliže, nekad dalje od njihova sela, izvora rijeke Otešice, gajeva i šumaraka što gotovo govore ljepotom. Pjesnički rečeno ovdje je priroda pobijedila čovjeka svojom apsolutnom snagom. Postojana i neuništiva.

Dok neki Ličani i danas s određenom količinom zeblje, ili čak srama, izgovaraju imena sela gdje su ponikli, Rastočani su drukčiji. Ponosni na svoje selo, njegove običaje, tradiciju i sve ono što se veže uz Rastoku.

Biti ondje barem na kratko gotovo je zarazno i došljaka uvijek nanovo nagovara na ponovni susret. S ljudima, Otešicom, praskozorjima koja govore danas nekim zaboravljenim jezikom iskona. Na Otešici je nekad postojalo devet mlinova za žito. Danas tek jedan kao simbol mijena koje nitko ne može zaustaviti. Kao niti Otešicu.

V.B./M. P.