VRILO 2011 – godišnjak župa Otočkog dekanata

0

Već sedmu godinu zaredom poslije četvrte nedjelje došašća iz tiska je izišao novi broj godišnjaka župa Otočkog dekanata Vrilo. Po obliku se ne razlikuje od dosadašnjih osim što je veći broj priloga i članaka posvećen godini župne kateheze te proslavi 550. godišnjice osnutka Otočke biskupije i obilježavanje dana Grada Otočca.

Na početku „ Vrila „ urednik mons.Tomislav Šporčić u svojoj uredničkoj riječi osvrće se na što i zašto se u godišnjaku sve napisalo, što se smatralo dobrim da se zabilježi. Tu je i božićna čestitka biskupa mons.dr.Mile Bogovića.
Dalje urednik ističe neka čitatelje ne smetaju isti naslovi, rubrike i drugo što se ponavlja. Urednik vjeruje da će se pod tim istim naslovom i oblikom Godišnjaka otkriti toliko toga novoga što je drugačije od onog prošlogodišnjeg. Taj oblik i struktura samo su uhodano sredstvo za nove sadržaje.

U rubrici Dobro je znati VRILO donosi kao i svake godine na početku kalendar za 2011. godinu. Uz svaki mjesec donosi fotografiju oltara iz crkava Otočca i Otočkog dekanata, na stranici „Bilješke“ donosi povijesno građevinski značajna zdanja u gradu Otočcu. U rubrici Služba navještenja tu je poruka našeg biskupa s obzirom na tekuću pastoralnu godinu koja je posvećena župnoj katehezi. Ut tu poruku nadovezuje se teološko-pastoralno razmišljanje nad našim malim, seoskim župama. O tome piše mons.dr.Milan Šimunović. Razmišljanje nad župnom katehezom zahtjev je ove pastoralne godine.

Vijesti iz župa Otočkog dekanaa ni ovaj put nisu potpune. Te vijesti, iako su mnogima nepoznate, posebno samim župljanima dotične župe, spadaju u kroniku župe. U ovoj rubrici naglašen je događaj godine. A to je opis proslave 550. godišnjice osnutka Otočke biskupije vezano uz blagdan Sv.Fabijana i Sebastijana. To je događaj prvorazrednog značenja.

Tu je i posebna rubrika „Mladi za mlade „ , najbogatija rubrika je „U susretu s ljudima i krajem „ U ovom dijelu veliki doprinos, kao i inače, dao je Milan Kranjčević, kako člancima koje on sam piše kao što je Gacka u srednjem vijeku, Gačanski park, Hrvatske memorije te Ivan Dominik Vukasović.
O Gackoj i Otočcu u srednjem vijeku piše Ruža Orešković.

Rubrika „Iz tiska „ posebno je vrijedna jer nam daje na znanje kako je pisana riječ važna. Tu su predstavljene knjige „Otočac od spomena na Baščanskoj ploči do biskupijskog središta u 15.stoljeću.“, osvrt na djelo „Dojčland….Deuteschland „ Milana Kranjčevića o kojem piše dr.sc.Jasminka Brala-Mudrovčić , nova zbirka drame „Suza smaragdna“ Milana Kranjčevića , o kojoj piše Manja Kostelac-Gomerčić , te predstavljanje knjige Sestra Žarka Ivasić – mučenica svoga zvanja gdje je objavljena recenzija dr.sc.Josipa Jurčević.
Na kraju VRILA je detaljan program proslave Sv.Fabijana i Sebastijana – suzaštitnika župe Otočac i zaštitnika Gacke Doline – Dan Grada Otočca od 13. do 20.siječnja 2011.

Na naslovnoj stranici Vrila sprijeda je Otočac prije 550.godina , a na naslovnici straga je slika Gospe Žalosne iz kapelice na Fortici.
Glavni i odgovorni urednik je mons.mr.Tomislav Šporčić – župnik u Otočcu i generalni vikar Gospićko-senjske biskupije, izdavač je Župa Presvetog Trojstva Otočac, a tisakan je u Tipotisak d.o.o.Zagreb
VRILO se može nabaviti u svim crkvama Otočkog dekanata po cijeni od 20 kuna.

/ bib /