Vrlo uspješan 4. Festival šljiva u NP Plitvička jezera, rapsodija okusa koji se ne zaboravljaju

U nacionalnom restoranu „Lička kuća“ u NP Plitvička jezera održan je danas 4. Festival šljiva. Osim župana Ernesta Petryja i načelnika nekolicine ličkih općina, ovom su događaju svjedočili brojni novinari, poduzetnici i vlasnici OPG-a. U pozdravnim riječima ravnatelj ove ustanove Tomislav Kovačević zahvalio se svima na dolasku i u kraćim crtama pojasnio svrhu i koncepciju ovakvih događanja.

– Lika je domovina šljiva koja se na ovim prostorima uzgaja dulje od tisućljeća. Od šljiva dobivamo mnoštvo vrhunskih prehrambenih proizvoda, ona je hranila mnoštvo generacija. Šljiva je voće koje se ne tretira kemijskim zaštitnim sredstvima pa se dio OPG-a već nalazi u sustavu kvalitete „Lika Quality“. Skromna šljiva značajno obogaćuje našu gastro ponudu. Ovdje smo i danas priredili pokazno pečenje pekmeza od šljiva, na način kako se priprema dugi niz godina. Priredili smo vam mnoštvo tradicijskih delicija od šljiva, ali i neke nove vrste kolača kojima je šljiva glavni sastojak.
Svrha ovog Festivala je dati doprinos isticanju posebnosti hrane i običaja koji promoviraju ne samo šljivu bistricu i rad vrijednih obiteljskih gospodarstava, nego ističu dodatnu vrijednost Nacionalnog parka Plitvička jezera te brojne posebnosti destinacije Ličko-senjske županije, rekao je ravnatelj Kovačević.

Nastavak ispod oglasa

Tijekom otvaranja Festivala govorio je župan Ernest Petry koji je sublimirao dijelove ukupne koncepcije razvoja ove županije.
-S nama su danas predstavnici brojnih OPG od kojih većina također ima dobru suradnju s ovom ustanovom. Na ovaj način ćemo dodatno brendirati ličku šljivu sorte bistrica čiju kvalitetu, sastav i gastro posebnosti štuju mnogi.
Unatrag 3-4 mjeseca svakako ste zamijetili smjer kojim će se gospodarski kretati Ličko-senjska županija u razdoblju od 2021. do 2027. godine. Mnoštvo projekata usmjerit ćemo u naša ruralna područja kako bismo kvalitetno iskoristili ono što nam je dao dragi Bog i ova predivna i nezagađena priroda. Prioritet je poljoprivreda, plasman proizvoda, s boljim angažmanom OPG-a. Tu je proizvodnja „zelene energije“ iz obnovljivih izvora i drvna industrija. Na sve ovo se kao završna točka nadovezuje turizam koji nam je ove sezone, unatoč epidemiološkim zaprekama polučio odlične rezultate. U ovim nastojanjima svakako ne smijemo zanemariti priobalni pojas od Senja do sv. Marije Magdalene te Novalju. U ovim nastojanjima treba istaknuti Vladu RH kao odličan suport za realizaciju brojnih projekata, istaknuo je župan Petry.

Zajedno s domaćinom Kovačevićem župan Petry se potom okušao u pravljenju pekmeza. Na raspolaganju gostima bile su tijekom Festivala brojne delicije spravljene od šljiva, poput knedli, kolača i štrudli, pekmeza i rakije.

L. O.