Foto: Vesti Online

    BEOGRAD- Kako se i očekivalo direktor  Dokumentacijsko-informacijskog centra “Veritas” Savo Štrbac  jedva je dočekao  objavu Registra hrvatskih branitelja. Otišao je i korak dalje i pozvao sve hrvatske branitelje da se ugledaju na svoje ministre i objave svoj ratni put.

Foto: Vesti Online
Foto: Vesti Online

   “Dobro bi nam došlo kada bi se svi ohrabrili da, kao što su to učinili ministar branitelja, obrane i policije, objave svoj kompletan ratni put, jer bi to olakšalo identifikaciju počinitelja ratnih zločina”, kazao je Štrbac za agenciju SRNA.  Štrbac je također rekao da po podacima Amnesty Internationala postoji više od 500 događaja koji upućuju na ratni zločin nad Srbima i nalaze se još u predistražnoj i istražnoj fazi, a postupak se vodi protiv nepoznatih osoba.  Podatke toj agenciji dao je, dakako, sam Štrbac. Ipak, nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču pred Međunarodnim sudom u Haagu splasnulo je i povjerenje istražnih organa i tužiteljstva toga suda prema Štrpčevoj „istini“. Tek je danas jasno, s odmakom od 20 godina kakve je to informacije Štrbac slao haškoj tužiteljici, danas uvelike izblamiranoj Carli Del Ponte. Prisjetimo se samo lažiranih podataka po kojima je  u ratu samo u okolici Knina poginulo preko 2000 civila srpske nacionalnosti. Posije se ispostavilo da ih je 67 živo, a 37 ih je stradalo u prometnim i drugim nesrećama, a da je cijela brojka prenapuhana jer su mnogi umrli prirodnom smrću. Međunarodne su institucije ozbiljno shvatile i Štrpčevu manipulaciju kako je Hrvatska na otoku Obuljenu načinila konc-logor za Srbe po uzoru na zloglasne logore smrti III. Reicha. Odlaskom na teren humanitarne i druge komisije ustvrdile su kako su na tome otoku bilo smješteni prognanici iz BiH, Hrvati i Bošnjci, koje je tamo smjestio ratni zločinac Radovan Karadžić. Svemu unatoč Štrbac patološki mrzi sve hrvatsko pa i dalje šalje upozoravajuće poruke svjetskoj i hrvatskoj javnosti.

-“S obzirom na to da očigledno nema volje kod njih (čitaj: u Hrvatskoj) da se to istraži do kraja, ovaj registar će pomoći nama koji hoćemo i želimo da se to istraži da povežemo te zločine i događaje s određenim jedinicama i pripadnicima tih jedinica”, istaknuo je Štrbac.

   Što ovo znači u konačnici? Hrvatski će branitelji i dalje sa zebnjom prelaziti državne granice jer bi se nekome opet moglo dogoditi da završi u srbijanskom zatvoru zbog na brzinu sklepane lažne optužnice Srbije. I dok nam neki političari bez razmišljanja hrle u Beograd valja za konac ove priče znati podatak da agencija „Veritas“ ima sjedište u zgradi Vlade Republike Srbije, te da nikada nije javno obznanila podrijetlo donacija  kojima se   financira. Tko zapravo stoji iza Veritasa i otrovnih laži kojima se zasipa Hrvatska i njezini branitelji nije teško dokučiti.  Srbija i danas isplaćuje visoke vojne mirovine tzv. Junacima iz Krajine“ za srpsku stvar koju su činili u Domovinskom ratu, odnosno za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj. U paketu beneficija idu i državni stanovi, stipendije, vojna odmarališta, besplatni medicinski tretmani i sl. Iako je riječ o civilnim osoba podrijetlom iz Hrvatske koje su nosile odore paravojske milicajca Mile Martića. U  tu nehumanu ergelu pripada i sam Štrbac.  Kada će i hoće li ikada na red doći ti ratni zločinci, teško je znati. Teško jer se dvolična uloga naših susjeda očituje  u mnogo čemu. Otvorio bi Savo Štrbac ured i u „srpskom Vukovaru“, kako ga on i danas naziva. Boji se samo uhićenja zbog sudjelovanju u premlaćivanju uhićenih hrvatskih branitelja koji su prošli torture kninskog zatvora. A možda čeka i uvođenje ćirilice pa da s ponosom u gradu-heroju istakne  ćirilični  natpis „Veritas“.

M. S.