„Vukovi“ danas slave, u četvrtak im sa čestitkama stiže predsjednik Milanović

0

Prije 29 godina na današnji dan  iz Glavnog stožera OD RH stigla je zapovijed o osnutku 6. gardijske brigade HV, kasnije 9. gbr. Ova značajna obljetnica obilježit će se u  četvrtak 4. studenoga u Gospiću održati će se svečanost i obljetnica ustrojavanja Motorizirane bojne Vukovi HV. Svečanost će započeti u 09:30 sati Svetom misom za sve poginule, nestale i umrle Hrvatske branitelje u Katedrali NBDM u Gospiću. Nakon mise u 11 sati na spomen obilježju poginulim Vukovima u vojarni „9.GBR Vukovi“ u Gospiću položit će se vijenci i zapaliti svijeće i održati molitva u čast svim poginulim i umrlim  pripadnika ove postrojbe.

Nakon polaganja vijenaca održat će se prigodna svečanost uz čitanje povjesnice 9.GBR, obraćanje uzvanika i podjela beretki s grbom legendarnih Vukova novim pripadnicima MB Vukovi HV. Ove godine obilježavanju 29. Obljetnice 9.GBR Vukovi nazočit će i Predsjednik RH Zoran Milanović.

Časna povjesnica legendarne postrojbe

Na svetkovinu Svih svetih, 1. studenoga 1992. godine osnovana je u Gospiću 6. Gardijska brigada Vukovi HV koja je u lipnju 1993. godine preimenovana u 9. Gardijsku brigadu „Vukovi“. Za zapovjednika brigade imenovan je  pukovnik Mirko Norac, a jezgru postrojbe su sačinjavali pripadnici 118. brigade HV iz Gospića, 133. brigade HV iz Otočca, te 111. i 128. brigade HV iz Rijeke. Tadašnji Načelnik GS, general Janko Bobetko je naglašavao da je Velebit ključno pitanje obrane Hrvatske. „Tko drži Velebit, drži polovicu Hrvatske“, rekao je tada. Zato su u vrlo kratkom vremenu slijedile dvije vrlo značajne oslobodilačke vojne operacije hrvatske vojske; „Maslenica“ i „Medački džep“, u kojima je novoosnovana brigada imala  važne uloge. „Vukovi“ su u rekordnom vremenu i s minimalnim gubicima obavili povjerenu zadaću, te su svome Vrhovnom Zapovjedniku dali do znanja da je ova postrojba u potpunosti osposobljena i spremna za daljnja djelovanja, osobito na osjetljivom području kao što je ličko bojište. Zbog dobrog poznavanja terena, ali i zbog crte bojišnice duge gotovo pedesetak kilometara Glavni stožer je „Vukove“ zadržavao u matičnom mjestu i pripremao za daljnje operacije. Tako je 9. gardijska brigada u ožujku 1994. godine zaustavila napredovanje neprijatelja preko dominantne kote zvane „Repetitor“ na planinskom masivu „Ljubovo“.

Od 09. ožujka 1995. godine u ustrojbenu strukturu 9. gardijske brigade kao 2. pješačka bojna ulazi dotadašnja 84. bojna „Termiti“ sa bazom u Zadru. Tako su „Vukovi“ osnaženi iskusnim „Termitima“ nastavili pripreme za ono što ih čeka, pokazalo se, u vrlo kratkom vremenu. U međuvremenu se ova nova-stara bojna, nova u 9. gardijskoj brigadi, a stara po iskustvu proslavila uspješnim sudjelovanjem u operaciji „Ljeto-95“.

Oluja je pomela neprijatellja

A onda je došla operacija  „Oluja“, a „Vukovi“ su dobili još jednu tešku zadaću: zauzeti Ljubovo i napredovati prema državnoj granici. Neprijatelj je tvrdio da je nesavladivo „gvozdeno Ljubovo“, čiji je pridjev „gvozdeno“ još dobilo za vrijeme II. svjetskog rata. Nakon veličanstvene „Oluje“ slijedilo je osiguranje državne granice na krajnjem jugu Republike Hrvatske, ustrojavanje selekcijskog središta u Zadru, te obučavanje i usavršavanje postrojbe u miru.

Za desetu godišnjicu postojanja i njezine zasluge u Domovinskom ratu, 9. gardijska brigada je u studenom 2002. godine od strane predsjednika Republika Hrvatske i Vrhovnog zapovjednika OS RH odlikovana Redom kneza Domagoja sa ogrlicom a 2012.g.odlikovana je Poveljom Predsjednika RH. U siječnju 2003. godine 9. gardijska brigada je ugašena, a pripadnici „Vukova“ su zajedno sa pripadnicima „Tigrova“ ušli u sastav novo ustrojene postrojbe, gardijske motorizirane brigade. Kroz 9. gardijsku brigadu prošlo oko 5000. pripadnika, 56. pripadnika je poginulo, a 211. pripadnika je ranjeno. Čast i slava pripadaju upravo njima.

L. O.