Vukovi napadaju

Zanimljive fotografije stižu nam sa terena. Ovaj put, oni kojima je putovanje svakodnevnica vezana za posao, poslali su nam fotografije sa područja Općine Plitvička jezera. Naime, iako smo i prije imali informacije za pojavu vukova na širem području Ličko senjske županije, koji su potrazi za hranom počeli napadati, fotografije koje smo dobili pokazuju napad vukova na pse.
Ono što je zanimljivo na fotografijama je, koliko „temeljito“ vukovi obrade svoju žrtvu. Fotografija snimljena na predjelu Homoljca, uz cestu, pokazuje kako je vuk(ovi) pojeli psa od kojeg je ostao kostur.
Na području Općine Vrhovine u pravcu Plitvičkih jezera „uobičajena“ je pojava divljih zvijeri, pogotovo divljih svinja, lisica, medvjeda, jelena, srna, a u zadnje vrijeme i vukova. Ono što je već postalo „normalno“ su i prometne nezgode do kojih dolazi uslijed izlijetanja divljih zvijeri na cestu kojom prilikom stradavaju automobili i životinje.
Kako pričaju mještani sa šireg plitvičkog područja, zabrinjavajuće je, jer riječ je o gladnim divljim životinjama, koje se i zbog velikog snijega “spuštaju” u naseljena mjesta u potrazi za hranom. Inače, pojava vukova u Lici koji se spuštaju do naselja te napadaju domaće životinje pa čak i ljude bila je prema narodnom predanju najava oštre i duge zime. Da vukovi odnesu i psa s lanca, uđu u tor sa janjcima, bila je svakodnevna pojava, nekada. Što nam donosi ova zima ???
D.Prša