Obilježavanje 24. obljetnice osnutka 9. gardijske brigade „Vukovi“ započelo je danas svetom misom u katedrali Navještenja blažene djevice Marije. Svetu misu je predvodio vlč. Stjepan Zeba, ratni svećenik u Bilaju i Gospiću, u koncelebraciji s gospićkim župnikom mons. Milom Čančarom i vojnim kapelanom Ivanom Blaževcem.
Potom je upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na Trgu Alojzija Stepinca. Uz svečani postroj Hrvatske vojske vijenac je najprije položio Ante Deur, osobni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Slijedio ga je ministar branitelja Tomislav Medved sa suradnicima.
Prvo pojavljivanje u javnosti generala Norca!
U izaslanstvu Udruge veterana gardijskih brigada i Kluba pripadnika 9. gardijske brigade „Vukovi“ bio je i legendarni zapovjednik 118. Brigade ZNG-a i prvi zapovjednik 9. gbr. general Mirko Norac. Do sada smo ga susretali na posljednjim ispraćajima njegovih preminulih suboraca, a danas se po prvi puta pojavio na službenoj komemoraciji prilikom obilježavanja obljetnice brigade kojoj je tijekom Domovinskog rata dao ogroman doprinos. Vijenac je položilo i izaslanstvo Glavnog stožera OS RH. U ime Ličko-senjske županije i Grada Gospića počast poginulima odali su gradonačelnik grada Gospića Petar Krmpotić i njegov zamjenik Ivan Biljan, a u ime Ličko-senjske županije zamjenik župana Sanjin Rukavina. Uslijedila su brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, PU ličko-senjske i Hrvatske vojske. Nazočni su se poklonili i sjeni prvog hrvatskog predsjednika i ratnog zapovjednika oružanih snaga dr. Franje Tuđmana. Komemoracija je nastavljena u vojarni „Eugen Kvaternik“ kod spomenika poginulim pripadnicima 9. gardijske brigade. Izvršeno je svečano postrojavanje 1. motorizirane brigade „Vukovi“ , na onome istom mjestu gdje je tadašnji pukovnik Mirko Norac po prvi puta postrojio „Vukove“ u jesen 1992. godine. Na svečanosti su sudjelovali roditelji i članovi obitelji poginulih pripadnika brigade.
Na dan 1. studenoga 1992. Glavni stožer OS RH izdao je zapovijed o osnutku 6. gardijske motorizirane brigade HV, legendarnih Vukova. Nedugo nakon osnutka postrojbu je čekao vrlo težak zadatak u operaciji „Maslenica“ koju su „Vukovi“ izvrsno obavili i za to dobili posebnu pohvalu Glavnog stožera. Odmah nakon te operacije brigada mijenja naziv u 9. gmbr „Vukovi“. Uslijedile su operacije „Medački džep“, „Ljeto ’95.“ i osloboditeljska „Oluja“. Na ratnom putu brigada je izgubila 54 pripadnika, dok ih je više od 160 bilo ranjeno.

L. O.