„Vukovi“ slave 26. obljetnicu osnutka

Jedna od uzdanica Domovinskog rata ovog dijela nekadašnje bojišnice svakako je 9. gardijska brigada „Vukovi“. Zapovijed o njezinu osnutku izdana je 1. studenoga 1992. godine kada je u Gospiću osnovana 6. gardijska brigada. Nakon briljantno izvedene operacije „Maslenica“ brigada mijenja naziv u 9. gardijsku brigadu i to je ime ponosno nosila sve do svojega gašenja 2008. godine.

Povodom 26. godina osnutka te profesionalne postrojbe ove godine organiziran je poseban program koji će započeti 29. listopada od 8 sati u Otočcu, gdje  su „Vukovi“ imali svoju bojnu. Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima od 8 sati počinje maraton u čast 56 poginulih pripadnika 9. gbr.

Nastavak ispod oglasa

Sutradan, 30. listopada središnja proslava održava se u Gospiću. U 9 sati u katedrali Navještenja blažene djevice Marije služit će se sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje. Nakon mise od 10.30 h ispred Opće bolnice Gospić otkrit će se spomen-ploča Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata Hrvatske udruge medicinskih sestara. Ovim činom otimaju se zaboravu nadljudski napori medicinskog osoblja OB Gospić u spašavanju života hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata.

Od 11.15 h održat će se komemoracija uz polaganje vijenaca i peljenje svijeća kod spomen križa poginulim pripadnicima ove postrojbe u vojarni 9. gardijske brigade „Vukovi“. U 12 sati najavljeno je svečano postrojavanje veterana 9. gbr. i ešalona 1. bojne „Vukovi“, uz svečane govore i dodjelu odličja.

L.O.