GOSPIĆ-Na prosvjednom skupu održanom u Jadovnom govorio je i predsjednik Kluba veterana 9. Gardijske brigade „Vukovi“ Milan Franić. Njegovo izlaganje prenosimo u cijelosti.
-„Dragi prijatelji,pozdravljam sve nazočne u svoje osobno ime i u ime predsjednika Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi gospodina Ante Deura koji se danas nalazi u Slavonskom Brodu na svečanosti obilježavanja 23. obljetnice osnivanja 108. brigade ZNG-a.
Temeljem zaključaka sa sjednice UO ZUVHGP od 27.02.2014.g. data je potpora Udruzi dragovoljaca Domovinskog rata grada Rijeke i Bilaja po pitanju projekta „VELEBITSKI POBJEDNIČKI KRUG 1932-1995“.Danas smo ovdje na Jadovnom zajedno sa svima Vama na mirnom prosvjedu kojim izražavamo svoje neslaganje sa krivotvorenjem hrvatske povijesti.
Nedvojbeno je da je 1941.godine u Jadovnom počinjen zločin protiv civilnog stanovništva čijim žrtvama odajemo pijetet ali se oštro protivimo manipulaciji sa brojem žrtava i tražimo od naše države da se istraže sva grobišta i jame u kojima leže kosti žrtava ustaškog i komunističkog režima kako bi se jednom za sva vremena stavila točka na to poglavlje hrvatske povijesti.
Nedopustivo je kako je to istaknuo naš kolega komodor Ivica Tolić u reagiranju prije dvije godine na stav Milorada Pupovca koji je izjavio da je Jadovno matica svih zločina koji su se u drugoj polovici 20. stoljeća dogodili u RH i BiH. ‘Želimo jasno kazati u ime svih članova naših veteranskih udruga da ovaj njegov pokušaj aboliranja velikosrpske fašistoidne politike neće proći’, poručio je Tolić, istaknuvši kako je neprihvatljiva činjenica da nijedna institucija nije reagirala na pokušaj Pupovca da iskrivi povijesnu istinu o stradavanju Hrvata i Bošnjaka – muslimana tijekom rata devedesetih abolirajući stvarne krivce.
Budući da je Pupovac to izjavio kao izaslanik Sabora, pita se Tolić, znači li to da iza navedenih teza stoji i Hrvatski sabor?
Ne protivimo se dolasku autobusa iz Srbije koji evo i danas bez problema prolaze prema spomen obilježju na Jadovnom,ali isto tako tražimo da Srbija omogući dolazak do srpskih logora u kojima su mučeni i ubijani hrvatski branitelji za vrijeme Domovinskog rata a za koje unatoč tome što su kroz njih prošle tisuće stradalnika tvrde da nisu ni postojali.

Neki će se pitati kakve veze imaju hrvatski branitelji sa nečim što se dogodilo u drugom svjetskom ratu,naše žrtve u Domovinskom ratu daju nam za pravo da ukazujemo na sve nepravilnosti koje se dešavaju u našem društvu pa tako i na krivotvorenje ne tako davne hrvatske povijesti.”

Predsjednik Kluba vetera 9. gardijske brigade “Vukovi”
Milan Franić