-

     Udruga ratnih veterana 9.gardijske brigade“VUKOVI“ iz Gospića zajedno sa ostalim članicama Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi nije se zadržala samo na prikupljanju i slanju humanitarne pomoći za stanovnike poplavljenih područja u Slavoniji. Cijeli tjedan dragovoljci se izravno uključuju n u izgradnju „zečjih nasipa“ na području Slavonskog broda. Na terenu su Gospićani radili sve što je trebalo i kao i uvijek pokazali veliko ličko srce i neizmjernu humanost.

  Tako su “Vukovi“ ponovno odjenuli svoje odore, ponijeli sa sobom u Slavoniju opremu i gumene čizme. U Zagrebu su im se pridružila skupina suboraca iz 1. Gbr.  „Tigrovi“. Predsjednik kluba veterana 9. gbr. „Vukovi“ Milan Franić ističe kako je ovo bilo još jedno dragocjeno životno iskustvo.

-Odmah po dolasku u Slavonski Brod  odmah  smo raspoređeni na zaštitu nasipa u najugroženijem naselju MZ Josip Rimac  koje je prethodnog dana evakuirano. Do jutra smo u manjim skupinama zatvarali manja propuštanja na glavnom nasipu a u svitanje  zajedno sa domaćima  i ostalim volonterima nastavili izgradnju  pomoćnog nasipa od vreća sa pijeskom, izgradivši pri tom oko 500 metara novog nasipa kojim je osiguran  posljednji dio naselja. Domaćini  su bili  veterani 108.Slavonsko- brodske brigade i 3. bojne 3. gardijske brigade  koji su učinili sve da iskažu tradicionalno slavonsko gostoprimstvo, naročito kada su čuli da su im u pomoć došli Ličani, jer znatan broj stanovnika Slavonskog Broda potječe upravo iz ličkih sela, na što su izuzetno ponosni tako da smo se ovdje osjećali kao kod kuće istaknuo je predsjednik udruge Milan Franić.

Nakon uručenja dopremljene prikupljene pomoći predsjedniku Mjesnog odbora naselja Josip Rimac koje ima oko 20 000  stanovnika, ova radna skupina na nasipima je zamijenjena grupom volontera pristiglih iz Zagreba. Ostali članovi udruge su kroz akciju koja je trajala 3 dana u Gospiću i Otočcu prikupila 5 tona humanitarne pomoći koja je kamionom  upućena prema poplavljenim u okolici Županje. Ovim putem „Vukovi“ zahvaljuju svima koji su se odazvali akciji prikupljanja pomoći i svojom donacijom još jednom iskazali humanost prema ljudima koje je zadesila ova nesreća.

M. F./M. S.