Na mjestu gdje su maskirani pripadnici tzv. vojske Krajine  prije 25 godina počinile zločin nad Hrvatima sela Poljanak i Vukovići kod Plitvičkih jezera održana je danas komemoracija. Četnici su upali u selo 7. studenoga i strijeljali 10 civila. Ubijeni su mještani: Vjekoslav Vuković (r. 1939.), Dane Vuković (r. 1911), Lucija Vuković (r.1923.), Milka Vuković (r. 1926.), Nikola Vuković (r. 1926), Joso Matovina, (r.1940.), Nikola Matovina (r. 1912.), Dane Vuković (r. 1917.), Ivan Vuković (r.1934.) i Nikola Vuković (r.1938.). Masakr je preživio samo  16.-godišnjak Božo Vuković. Sve su kuće opljačkane i potom zapaljene. Za ovaj bezumni zločin nikada nitko nije zakonski odgovarao. Istaknuo je to tijekom današnje komemoracije u Vukovićima general Tomo Medved, osobni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Ponos i tuga

-Prošlo je 25 godina od ovog strašnog zločina. Zločina bez kazne. Odajemo počast i  zahvalnost civilnim, nedužnim žrtvama koji su stradali na ovom mjestu, ali i svima koji su stradali u ovoj napaćenoj zemlji. Drage obitelji ubijenih, samo vi znate kako  to proživljavate svih ovih 25 godina, dok krvnici slobodno žive. Tebi Božo, koji si svjedok tog događanja, tebi moram reći da se osvrćemo zajedno na ono vrijeme tražeći razloge ovog strašnog zločina. Ponosni smo zato što je naša napaćena Domovina konačno slobodna, ali žalosni  jer su ubojice još uvijek na slobodi, žalosni jer smo izgubili toliko broj svojih bližnjih, civila i branitelja, rekao je ministar branitelja general Tomo Medved. U ime župana Milana Kolića i Županijske skupštine vijenac je položio Mijo Vidović, član Županijske skupštine. U svojem govoru nije krio emocije, ističući bezumni zločin bez kazne.

-Ti nedužni ljudi ubijeni su samo zato što su Hrvati. Njihove su kuće opljačkane i spaljene, a sva okolna naselja su etnički očišćena od Hrvata. Pokolje su načinili susjedi srpske nacionalnosti,  žitelji  okolnih sela. Danas svjedočimo zatvaranju hrvatskih generala i branitelja iz Posavine. „Zločin“ im  je što su branili svoje obitelji i prostor gdje žive dulje od tisućljeća. Istodobno su slobodni oni zločinci koji su počinili zvjerstva u Vukovićima i na prostoru cijela Hrvatske i BiH. Žive nekažnjeno, a neki od njih se šeću u Hrvatskoj. Tražimo od  državnih institucija na svim nivoima da se uhite i osude ratni zločinci za zlodjela koja su učinili, rekao je M. Vidović ističući kako istinu o stradanjima civila u Domovinskom ratu treba svakako unijeti i u povijesne udžbenike. U ime Općinskog vijeća općine Plitvička jezera žrtvama se poklonio Mirko Sanković. Svijeće ubijenima zapalili su i predstavnici mnogih općina, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo HVIDR-e Bihać, pripadnici policije i DVD-a općine Plitvička jezera. Riječi molitve kod spomen-obilježja u Vukovićima  predvodio je  mr. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup.

H.Jurković/Foto:M.S.