-
-

   GOSPIĆ- „Darivanje krvi označava plemenitost i humanost koja spašava ljudske živote. Ova gesta dokazuje da nije sve u novcu jer ništa ne može nadomjestiti ono što vi nesebično darujete drugima“, rekla je zamjenica župana Ivana Tomaš tijekom prijema u Ličko-senjskoj županiji priređenog povodom Međunarodnog  dana dobrovoljnih darivatelja krvi.  Obilježavajući ovaj važan dan zamjenica župana je  uz svoje najbliže suradnike okupila predstavnike gradskih i općinskih društava Crvenog križa, kao i nekolicinu darivatelja krvi s područja županije.

-Nema ničega što može nadomjestiti krv i zato je vaša plemenitost time veća, nastavila je I. Tomaš. Dok darujete krv nikada se ne pitate tko će je primiti, kome će vaša krv spasiti život. Zato svi mi iznimno cijenimo vašu plemenitost, osobno vam se divim i prvom prigodom ću se i sama priključiti akciji darivanja krvi. Uvijek sa sućuti gledamo kada netko nastrada, kada mu kroz liječenje treba krv. Ali akda se radi o nama i našim obiteljima, nažalost tek tada postajemo svjesni značenju vaše humanosti. Koliko god dinamično živjeli ne možemo se opravdavati obvezama i ne  darivati krv. Za to uvijek moramo naći vremena, rekla je između ostaloga zamjenica župana koja se u Ličko-senjskoj županiji među prvima priključila uzimanju uzoraka krvotvornih matičnih stanica  za  državni Registar kroz zakladu „Ana Rukavina“. U ime okupljenih na riječima podrške zahvalio se Vlado Brkljačić, direktor Gradskog društva Crvenog križa Gospić.

– Na području naše županije djeluje 5 društava Crvenog križa. Godišnje prikupimo do 1 200 doza krvi i naša je suradnja s Odjelom za transfuziju krvi iz Rijeke doista odlična. Prema zadnjim informacijama zalihe krvi u RH su zadovoljavajuće, čak krvi ima i previše. Dogodi li se neka izvanredna situacija svi darivatelji krvi uvijek će spremno priskočiti u pomoć i  izvan uobičajenih redovnih akcija. Ono što je važno naglasiti jest podatak da nam se u akcijama darivanja krvi na ovim prostorima priključuje sve veći broj mladih ljudi. To je višestruko važno, a između ostaloga i zbog toga što će ti darivatelji krv nastaviti davati veći dio svojeg života, kazao je Vlado Brkljačić. Jedan od doajena  među dobrovoljnim darivateljima krvi je Zvonko Kovačić, umirovljeni časnik HV.

-Krv sam dao više od 130 puta, a sve je započelo davno. U Mostaru dok sam bio u vojci 1969. godine. Nastavio sam s darivanjem krvi sve do nedavno kada sam operirao aortu. Nadam se da će mi liječnici opet dopustiti da se priključim u akcijama sa svojim prijateljima. Svojedobno su me za darivanje krvi zvali „u po dana i u po noći“  jer imam krvnu grupu „0 negativ“ i nekada zalihe krvi nisu bile dostupne kao danas. Osobito sam često krv davao za Odjel ginekologije u Općoj bolnici Gospić. Tako da danas niti ne znam koliko sam točno puta darivao krv, rekao nam je Zvonko Kovačić i dodao  kako taj podatak zapravo nevažan.

-Darivati krv i znati da će tvoja krv nekom spasiti život-to je najbolji osjećaj koji čovjek može imati!!!

M. S.