Za „Jesen u Lici“ znade se i u Makedoniji!

Tina i Goce Taneski dolaze iz Ohrida i po prvi puta izlažu na priredbi „Jesen u Lici“. Njihov je štand uglavnom privlačio ženske dušice, dok su muškarci najčešće bili tek kao „financijska dekoracija“ koja se uvijek slaže s izborom ukrasa koje su žene, sestre ili kćeri odabrale i kupovale. Priča Tine i Goce tipični je primjer obiteljskog zanata čije se male i velike tajne prenose već generacijama.
-U Gospić smo donesli mnoštvo nakita, najviše ohridskih bisera. Zanimanje kupaca je izuzetno dobro, bolje nego li smo očekivali. Osim toga, ovo nam je odlična reklama jer se i u Makedoniji zna za „Jesen u Lici“. Ovo je obiteljski posao utemeljen 1928. godine, a ohridski biser je jedinstven nakit u svijetu. Ovakav unikatni nakit rade danas samo tri obitelji. Ovo je umjetni biser, ali toliko kvalitetno izrađen da se njegova kvaliteta i sastav ne mogu mjeriti s umjetnim biserima. Osnova naših bisera je sedef, a na to premazujemo do deset slojeva specijalne emulzije. Ta je emulzija također obiteljski recept, a riječ je o srebrnom premazu koji dobivamo od ohridske ribe plašice, jedne endemske vrste. Sve se radi ručno i za to treba imati puno strpljenja, znanja i iskustva, govori nam Goce. Za vrijeme razgovora supruga Tina s puno takta pojašnjava kupcima fenomen ohridskog bisera. Na dijelovima izložaka ohridski biseri su u kombinaciji s crvenim koraljima.
Bračni par Taneski proputovao je za ovu priredbu gotovo 1600 kilometara!!! Ipak, najavljuju dolazak na „Jesen u Lici“ i naredne godine. Zahvaljuju na pozivu LIRA-e i Ličko-senjske županije, na gostoprimstvu i susretljivost svih s kojima su došli u kontakt. Bilo s organizatorima, bilo s kupcima. „Jesen u Lici“ pokazao se kao spona koja ruši mnoge barijere, a niti kilometri udaljenosti nisu prevelika prepreka.

H. J.

Nastavak ispod oglasa