Foto: Uskinfo.ba

U zadnjem intervjuu kojega je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić dao radio Bihaću po prvi je puta javno pojasnio zbog čega je uopće formiran migrantski kamp Vučjak nadomak hrvatsko-BiH granice, iako se od početka znalo kako ondje ne postoje osnovni uvjeti za život migranata.

-Bili smo suočeni s najezdom migranata, posebno početkom ove godine kada ih je više od tisuću kružilo Bihaćem i užom okolicom. Provaljivali su u kuće i garaže, pravili su se šatori po gradu, bilo je puno krađa, sve je bilo prepuno smća… Kada je policija premjestila migrante na Vučjak naš grad je tada doslovno prodisao. U jednom trenutku stanje je bilo kaotično pa se svelo na ono: „ili mi ili oni“! Iz Europske komisije su nas odmah obavijestili da oni Vučjak neće financirati jer tamo nema osnovnih uvjeta za smještaj migranata. Da bismo pružili barem ono osnovno mi smo za te ljude angažirali Crveni križ, dovozili smo im vodu, vršili komunalne usluge i organizirali napajanje el. strujom za punjenje mobitela. Ponavljam da smo na ovaj način doslovno spasili normalan život naših građana jer je situacija došla do točke usijanja. Mi smo iz Sarajeva dobivali informacije da u BiH migrantska kriza jenjava, a k nama je dnevno stizalo po 150 ljudi. Bez financijske pomoći Grad Bihać je morao otkazati sve svoje usluge na Vučjaku. Po narodski rečeno: ako te ljude toliko žalite, pronađite im adekvatan smještaj i prehranu, a nemojte samo kukati nad njihovom sudbinom i ništa ne poduzimati, pomalo ogorčeno naglašava gradonačelnik Fazlić.

Za novu lokaciju migrantskog kampa izabrano je područje pod imenom Lipa, podosta dislocirano od Bihaća. Fazlić tvrdi kako na području Bihaća trenutno ima više od 5 000 migranata i da iz Sarajeva novi migranti stižu svakoga dana pa to osim humanitarnog postaje i vrlo ozbiljno političko pitanje. Vlada BiH „lopticu“ sada prebacije na lokalne vlasti tvrdeći kako su oni krivi što se Vučjak uopće dogodio. Fazlić nastavlja.

-Kod Cazina postoji migrantski centar Sedra, u Bihaću su Miral, Borići i Bira za koje postoje najave da će se ugasiti. Kuda ćemo mi onda s tim ljudima? Nama je dosta obećanja i uvjeravanja s jedne, a svakodnevnog upućivanja migranata u Bihać s druge strane, ogorčen je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Susjedni entitet Republike Srpske mudro šuti. Ondje nema niti jednog migrantskog kampa niti dopuštaju ulazak migranata u svoje gradove i naselja. Kako ističe Fazlić sve ovo je kao elementarna nepogoda za koju je najviše krivo službeno Sarajevo. Zloguko je najavio kako je samo pitanje dana kada će migranti proći kroz vrleti Trebinja i izbiti na šire područje Dubrovnika. Takav predskazani kaos mogao bi Hrvatsku stajati mnoštvo novca, pri čemu će turistički rejting hrvatskoga juga biti na ozbiljnoj kušnji.

R. B./L. O.