Za nestale moto-susrete kriva je recesija duha

Na području Ličko-senjske županije tradiciju održavanja moto-susreta desetljećima su imali Gospić, Otočac i Senj. Tijekom ovakvih događanja slijevalo se na te susrete mnoštvo ljudi, a veličinu  i smisao bajkerijada najbolje su ilustrirali motociklisti pridošli iz cijele Hrvatske, mnogi su bili i sa inozemnim registracijama. Kako je stanje danas?

Moto-susreti u Gospiću su se počeli „stanjivati“ unatrag desetak godina. Izostanak sponzora i donacija bio je jedini razlog što se od nekada veličanstvenih moto-susreta sve svelo na zamalo pa ništa. Ne tako davno bajkerijade su tijekom tri dana trajanja znale okupljati više od 3 000 posjetitelja pa je gospićka Stočna tržnica bila dupke puna. Moglo se tada gledati najbolje rock izvođače, nezaobilazne atraktivne plesačice, moto-natjecanja… Onda je pod plaštom recesije započelo osipanje ovog događaja.

U Otočcu su bajkerijade održavane do 2015. I tamo se na koncu jedva nalazilo sredstava za organizaciju. A samo koju godinu prije mogli smo na Špilniku svjedočiti koncertu grupe „Opća opasnost“ koja je nastupila pred više od 2 500 ljudi. Ipak HMK „Otočac“ ustrajao je i na svojem terenu nastavio održavati prestižne Enduro utrke međunarodnog karaktera. Od navedena tri grada moto-susrete zadržao je jedino Senj.

Bez obzira voljeli vi ili ne motore, bajkersku kulturu i  ikonografiju, ipak je riječ o važnom detalju koji, osim snažnih strojeva i tetoviranih bajkera, označavaju i nezaobilazan  segment društvenih zbivanja. Najcrnje od svega ako je svemu navedenom opravdanje bila recesija. Recesiju smo pobijedili, a recesiju duha-izgubili!!!

Arhiva L. O.