Za obnovu općinske zgrade 1,4 milijuna kuna

Udbina – Samozatajno bez velikih reklamiranja i medijskih popmi, u Općini Udbina u tijeku je realizacija nekoliko kapitalnih projekata, kojima se nastoji osuvremeniti i poboljšati svakodnevni život tamošnjih stanovnika. Općinski načelnik Ivan Pešut s ponosom navodi samo dio projekata koji su realizaciji te dodaje da se o Udbini itekako što ima pisati, pozitivno, ali da njima nije do reklame već do rješavanja poslova kojih je iz dana u dan sve više. Uži općinski centar, malo je gradilište, i unatoč lošem vremenu radovi ne staju. Ono što odmah, pri samom ulasku u općinsko središte upada u oči su radovi na općinskoj zgradi.

Nastavak ispod oglasa

         ivanpešut_prsa_15042013„ bilo je vrijeme da napokon obnovimo općinsku zgradu koja je izgrađena 1948. godine. Do sada, unatoč oštećenjima i godinama starosti nije obnavljana. Jedino smo prošle godine uspjeli obnoviti, odnosno izmjeniti dio stolarije. Kroz program Energetske učinkovitosti uspjeli smo ući u program obnove općinske zgrade, tako da će se izmjeniti kompletna krovna konstrukcija sa krovištem, obavit će se kompletno oblaganje i postavljanje izolacije izvana ali i dijela stolarije.  Kompletan program financijski je vrijedan 1,4 milijuna kuna. Financiran je sa 52 posto kroz sredstva programa Energetske učinkovitosti, sa 34 posto sredstava Ministarstva regionalnog razvoja te sa 15 posto općinskih sredstava“ – kaže načelnik Ivan Pešut.

Viši stručni savjetnik Zlatko Brkić kaže da su se prije dvije godine prijavili sa dva programa na nacionalni natječaj Fonda za zaštitu okoliša, i obadva su prihvaćena. Riječ je, kaže Brkić, o natječaju obnovu općinske zgrade i programu za javnu rasvjetu.

zlatkobrkia_prsa_15042013          „ kako je riječ o programu Energetske učinskovitosti, projekt je uključio vanjsku obornicu, znači kompletnu vanjsku stranu zgrade od podruma, zidova do krovišta. Radovi su povjereni tvrtki „ Špelić“ iz Slunja i zgrada je trebala već biti obnovljena, no zbog loših vremenskih uvijeta vjerujemo da će sve biti gotovo do kraja šestog mjeseca ove godine“ – kazao je Brkić.

Preko Ministarstva regionalnog aktiviran je projekt izgradnje kotlovnice na pelete koja će se ugraditi u zgradu, za što slijedi raspisivanje natječaja, kaže Brkić. Načelnik Pešut kaže da nisu stali na ovome, već da su pronašli tvrtku koja će napraviti projekt i isti prijaviti na HROT-e, što će u budućnosti omogućiti postavljanje solarnih panela. Općinska zgrada trebala bi kako izgledom tako i funkcionalnošću zadovoljiti najsuvremenije uvijete poslovanja, no kako ističu načelnik Pešut i viši str. Savjetnik Brkić, još moraju iznaći sredstva kako bi se obave i poslovi na kompletnom unutarnjem uređenju.

Dražen Prša