Član Središnjeg odbora HDZ-a Tomislav Ćorić rekao je u ponedjeljak da je HDZ odbio donacije tvrtki koje su od države primale pomoć za radna mjesta u okviru mjera gospodarskog oporavka i pozvao SDP da učini isto, s obzirom na to da je ta stranka primila takve donacije. Nakon DIP-ova izvještaja vidljivo je da je osim SDP-a, i Domovinski pokret primao donacije od sličnih tvrtki.

Sporna je činenica da su Restart koalicija i Domovinski pokret primili donacije od pravnih osoba koje su koristile mjere gospodarskog oporavka u vrijeme korona krize.

Ministar Ćorić prozvao je političke oponente da to nije fer.

“Nedopuštene donacije za HDZ su sve one koje dolaze od pravnih osoba koje su proteklih mjeseci primale pomoć u okviru mjera gospodarskog oporavka za radna mjesta. Pozivamo sve druge stranke da idu u tom smjeru budući da smo svjesni činjenice da su neke političke opcije u Hrvatskoj primile donacije i od pravnih soba koje su bile korisnici mjera gospodarskog oporavka. Smatramo da to nije fer”, izjavio je Ćorić.

Dok je HDZ odbijao ponude, Restart koalicija i Domovinski pokret uredno su, upravo od tvrtki koje su koristile mjere, primale donacije.

Jasno je to i na stranicama Državnog izbornog povjerenstva gdje je vidljivo da su Domovinski pokret financirale vukovarska Diecentra s donacijom od 26.955 kuna, vukovarski Filir također s donacijom od 26.955 kuna, Tehnix iz Donjeg Kraljevca s donacijom od 10.000 kn, Master media iz Velike Gorice s 1625 kuna donacije i zadarska Antenna d.o.o. s iznosom od 6250 kuna.

SDP je također primao donacije i to od sljedećih tvrtki:

Riječki Progeo d.o.o. u iznosu od 15.000 kuna, već ranije spomenuti Tehnix, šibenski Urbanitas, Zagorjegradnja iz Kraljevca na Sutli s donacijom od 10.000 kuna i Ceramiche Mariner s donacijom od 5000 kuna.

S druge strane, nekoliko takvih pokušaja donacija bilo je i prema HDZ-u, potvrdio je ministar Ćorić, a stranka je takva sredstva uplatila u državni proračun.

L.O.