Za sutra upaljen crveni alarm za cijelu obalu

0

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za sutra je zbog toplinskog vala upalio crveni alarm za cijelu hrvatsku obalu.

Na Jadranu do 36 stupnjeva

“Pretežno sunčano te i dalje vruće. Uz dnevni razvoj oblaka vrlo je mala vjerojatnost za poneki popodnevni pljusak u gorju. Vjetar u unutrašnjosti slab. Na Jadranu u noći i ujutro slaba i umjerena bura, danju sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka od 16 do 21, na Jadranu uglavnom od 23 do 28, a najviša između 31 i 36°C”, stoji u prognozi DHMZ-a za sutra.

Oglas

Idućih dana na Jadranu još toplije

“Uz pretežno sunčano vrijeme bit će većinom sve toplije – gotovo diljem unutrašnjosti vruće, ponegdje i sparno, pa će opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje – osim svakodnevno u unutrašnjosti Dalmacije i Istre – za vikend postojati i u sjevernijim krajevima”, piše meteorolog Zoran Vakula za HRT.

“Noći će biti vrlo tople, uz temperaturu zraka 25°C i višu. Danju pak uglavnom oko 35°C, uz sunce i vedrinu. Osim prevladavajućeg maestrala, noću i ujutro bit će i bure, u četvrtak ponegdje podno Velebita i jake, koja nekima može ograničavati promet. No samo prolazno i kratkotrajno”, navodi Vakula.

“Bure još nema na vidiku”

“Bure s kojom dolaze hladniji dani – nema još na vidiku. Štoviše, nakon prvog tjedna kolovoza, u kojem je bilo čak i od prosjeka hladnijih i jutara i dana – u ovome tjednu, pa i početkom sljedećega – vrućina kakva nije baš česta u ovo doba kolovoza”, prognozirao je za HRT Zoran Vakula.

Civilna zaštita objavila upozorenje

Civilna zaštita objavila je preporuke za zaštitu dok traje toplinski val.

“Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom”, objavili su iz civilne zaštite.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  •  izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu ni životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme, potražiti savjet liječnika.

L.O.