Za trajanje priredbe „Jesen u Lici“ očekuju nas stabilni vremenski uvjeti!

I sljedeći će dani biti dostojni “miholjskog ljeta” – većinom suhi i barem djelomice sunčani, piše Zoran Vakula za HRT.

Tako za vrijeme priredbe „Jesen u Lici“ možemo računati na stabilne vremenske uvjete!

Mnogima će jamačno barem malo popraviti dojam o ovome rujnu, a i smanjiti dosadašnji manjak od prosječnog broja rujanskih sunčanih sati. Pritom će temperatura zraka biti oko uobičajenih vrijednosti za ovaj dio godine, ponegdje čak i malo niža, posebice ujutro u kopnenom području gdje će višeslojna odjeća ranoraniocima dobro doći.

I u petak će, kao i četvrtak, u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, ujutro u nekim nizinama, gdje izostane istočni i jugoistočni vjetar, uz mjestimičnu maglu, a tijekom dana će u većini mjesta biti i povremene umjerene naoblake, osobito u Podunavlju. Temperatura zraka ujutro od 6 do 10 °C, poslijepodne uglavnom 18 ili 19 °C.

Oko prosječne temperature za kraj rujna, pa i pokoji stupanj niže, bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također jutro biti relativno svježe, ponegdje i maglovito, zatim pretežno sunčano, ali malo gdje i kada i sasvim vedro.

Nadmetanja oblaka i sunca, ujutro i sumaglice i magle, bit će i u Gorskome kotaru i Lici, pa iunutrašnjosti Istre, dok će na sjevernom Jadranu nebesko plavetnilo biti vidljivije, ali uz buru, često umjerenu, podno Velebita i jaku, s mjestimičnim olujnim udarima, koja će onemogućavati normalno prometovanje nekim skupinama vozila. Jutarnja temperatura zraka bit će od 5 do 9 °C u unutrašnjosti te od 11 do 16 °C uz more, a poslijepodnevna od 21 do 24 °C, u gorju od 15 do 17 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije sunčano, gdjekad čak i vedro, uz buru pa maestral. Temperatura zraka ujutro od 12 u unutrašnjosti do 17 °C na otocima, a poslijepodne od 23 do 25 °C, dok će more biti od 20 do 22 °C.

Na jugu Hrvatske podjednako toplo, ali oblačnije, ponegdje čak i uz mogućnost kratkotrajne kiše, pa i u obliku pljuska, uglavnom u Konavlima.

Tijekom vikenda, pa i u prvom dijelu ponedjeljka, u većini će kontinentalne Hrvatske još biti relativno stabilno, uz svježa, gdjegod i maglovita jutra, nakon kojih će biti barem djelomice sunčano. Vrlo je mala vjerojatnost gdjekoje kišne kapi, uglavnom u gorju. U ponedjeljak slijedi južina, a u utorak vjerojatno i kiša.

I na većem dijelu Jadrana do ponedjeljka pretežno sunčano, ponegdje i vedro, tijekom vikenda uz povremeno više oblaka osobito na jugu, gdje se ne smije isključiti mogućnost mjestimične kratkotrajne kiše, a u ponedjeljak naoblačenje slijedi najprije na sjevernom dijelu, gdje će i tijekom vikenda još ponegdje biti jake bure.

HRT/DHMZ