Iako posjete Nacionalnom parku Sjeverni Velebit nisu bile preporučivane zbog otežanog pristupa, do Planinarskog doma Zavžian tijekom narednog vikenda moći će se doći, a iz Uprave tog nacionalnog parka za idući petak najavljuju obilježavanje Međunarodnog dana planina u Krasnom.

Ravnateljica parka Irena Glavičić-Sertić izjavila je da od ponedjeljka svuda ima mjestimice leda, kako do ulaza gdje je asfalt, tako i makadamom do Zavižana.

No, prema vremenskoj prognozi za vikend će biti jugo, pa će čuvari prirode biti na ulazu Babić Siča (1300 metara nadmorske visine) na sjevernom dijelu parka, glavnom ulazu do Zavižana, te ljudima davati informacije o mogućem kretanju.

“I sada mogu reći samo vjerojatno jer se stanje mijenja iz dana u dan i sata u sat, ali mislimo da će se do Zavižana moći doći te će sigurno biti od 8 do 16 sati otvorena Kuća Velebita u Krasnom. No, kako god bilo zbog stanja na povremeno skliskim stazama, planinarenje nije preporučljivo, ali će se od Babić Siče do Planinarskog doma na Zavižanu moći doći neasfaltiranom planinskom cestom u petak, subotu i nedjelju”, rekla je Glavičić Serić.

Dodala je kako je u Krasnom, gdje je Uprava Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, sada vedro i hladno, a jutros je bilo minus 7 stupnjeva Celzijusa s par centimetara snijega.

Ta ustanova priprema se za Međunarodni dan planina 11. prosinca i obilježavanje 20 godina od proglašenja Nacionalnog parka. U petak, 13. prosinca od 16 sati u Krasnom će se održati prigodna ekološka predavanja te program na temu ˝Važnost planina za mlade˝ s druženjem uz jelo i piće.

L.O.